Dieta může ohrozit zdraví. Odbornice popsala nejčastější chyby

Oblast výživy se neustále posouvá dopředu a přichází s novými informacemi, ale stále mezi lidmi kolují mýty o tom, jak si nastavit zdravý jídelníček či jak účinně zhubnout. Výživová specialistka, která se zabývá potravinovými intolerancemi, Denisa Džuganová popsala pro web TVnoviny nejčastější mýty o zdravém stravování.

Komplikace totiž podle ní nemusí způsobit pouze extrémní diety či hladovky, ale také napohled neškodné dlouhodobé změny v jídelníčku. Lidé se podle expertky až moc zaměřují na to, co by měli přestat jíst, aby žili zdravě. "Spíše by měli svou pozornost soustředit na to, co zařadit, přidat a jak jídelníček zpestřit," říká a dodává, že neexistuje potravina, kterou by měl zdravý člověk úplně přestat jíst, jen aby zhubnul.

Podle jejích slov lidé například často vyřazují maso, protože se bojí, že jim bílkoviny poškodí ledviny. Nebo se vyhýbají vajíčkům, aby neměli vysoký cholesterol. A naopak vyhledávají nízkokalorická jídla, protože si myslí, že takhle má vypadat zdravá strava.

[chooze:article;value:577453]

​"Tohle jsou všechno zastaralé mýty, které už dnes neplatí. Chyb ve stravování je mnoho. Přispívá k tomu reklama či různé dezinformace, které se šíří na sociálních sítích. Lidé také mají mylnou představu o tom, že zdravý člověk je každý, kdo vypadá štíhle. Přitom mnoho lidí s optimálním množstvím podkožního tuku má zdravotní problémy," doplnila.

Lidé také například vyhledávají nízkotučné potraviny, což je podle odbornice nešťastný krok. "Určitě doporučuji tuk ze stravy nevyřazovat. Jde o důležité živiny, ve kterých jsou rozpustné různé vitamíny," vysvětlila. Mezi zdroje kvalitních tuků patří například tučné ryby, olivový olej, mléčné výrobky, ořechy či různá semínka.

Prokletý lepek?

Hitem poslední doby je také lepek, respektive jeho vyřazení za účelem zhubnutí. "To, že se z mouky tloustne, je další z častých mýtů. Vyřazením či zařazením jedné potraviny zhubnout nebo přibrat nedokážeme. Základním předpokladem pro hubnutí je kalorický deficit. Zhubnout se teoreticky dá i tehdy, pokud byste jedli pouze čokoládu a byli byste v kalorickém deficitu, ale určitě takový způsob hubnutí nedoporučuji," uvedla Džuganová.

Kalorický deficit jednoduše znamená, že hubnete, pokud přijmete méně energie, než vydáte. Když tedy vyřadíte pečivo a všimnete si úbytku hmotnosti, tak to nebude kvůli mouce či lepku, ale proto, že vyřazením určitého druhu potraviny jíte přirozeně méně, než jste byli zvyklí, a tudíž jste v kalorickém deficitu.

Oblíbeným trendem poslední doby je také držení půstu. I před tímto způsobem experti varují, o čemž se dočtete více v tomto článku na TN.cz.

Někteří lidé ale bezlepkovou dietu potřebují ze zdravotních důvodů. Nejde o vůbec levnou záležitost (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.