Digitalizace jde Ukrajině lépe než nám, řekl Pavel. Piráty to zvedlo ze židle

Česká republika s tématem digitalizace státní správy zápolí léta. Do pomalého tempa si teď rýpnul i sám prezident při návštěvě Ukrajiny, kde to podle něj i za válečného stavu jde rychleji. 

"Kdybych ale měl říct jednu konkrétní věc, ve které bychom se asi mohli inspirovat, tak Ukrajina, pokud jde o digitalizaci státní správy, udělala za dobu, co je ve válce, více než my za desetiletí v čase míru," prohlásil prezident.

To nadzvedlo ze židle vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše i další Piráty. Tvrdí, že za válečného stavu je možné dělat razantnější kroky a nemusí se vypisovat třeba soutěže na dodavatele.

[chooze:article;value:497489]

"Krize nás vždycky učí postupovat rychleji a lépe. V případě Ukrajiny spousta věcí, které jsou nemyslitelné v evropském prostředí, se podařilo udělat," řekl Bartoš.

"Oni museli digitalizovat, aby udrželi chod toho státu. My jsme jim s tím pomohli, protože jsme dodávali klíčové technologie," sdělil europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

"To úplně oprávněná kritika není, je to poměrně zkratka, protože i spousta českých firem pomáhala Ukrajině v této době, dávala jim úplně jiné podmínky pro rozvoj digitalizace a podporovala je obrovským způsobem. Plus je tam další věc, kterou je potřeba vidět v kontextu, a to je legislativa na Ukrajině, ta je jiná než u nás. To, proč šla pomalu, je dílo předchozích vlád, to není dílo současné vlády, protože ty projekty trvají roky," vysvětlil IT expert Miroslav Lujka.

[chooze:article;value:494280]

Podle odborníků by měl nastat v Česku zlom vznikem Digitální a informační agentury. Ta zahájila činnost od dubna. "Nyní z pohledu IT je poměrně jasné, že to dostává konečně nějaký rámec, na kterém se dá stavět. Ty věci můžou krásně fungovat do budoucna. Myslím si, že Česká republika má do budoucna našlápnuto k perfektním výsledkům v poměrně dohledné době," poznamenal Lujka.

Podle Ivana Bartoše by už zanedlouho měla být k dispozici i mobilní aplikace, která bude sloužit k osobní identifikaci. "Aplikace by měla být dodána na konci roku," avizoval předseda Pirátů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.