Digitalizace stavebního řízení v problémech. Úředníci jsou bezradní

Podat žádost v novém systému se ukazuje jako problém. "Zkoušel jsem tři hodiny tam dát žádost a nepovedlo se mi to, takže jsem byl osobně to dát na podatelnu," popsal své zkušenosti peripetie starosta Velkého Beranova Milan Pulicar (nez.). "Nesl jsem si asi 5 či 6 žádostí, které potřebuju dotáhnout," poznamenal developer Zdeněk Dáňa.

Vyhráno ale nemají ani ti, kterým se žádost do nového systému zadat podařilo. Doteď se to po celé republice povedlo u nějakých tří stovek žádostí.

Například v Jihlavě nově digitálně podané žádosti mají zatím dvě, ale úředníci stejně neví, co s nimi. "Dostali jsme se do první fáze, kde nás to dál nepustí. Nebyli jsme proškolení v konkrétním užívání při konkrétním řízení," sdělil vedoucí stavebního úřadu v Jihlavě Michal Jarco.

[chooze:article;value:563287]

A podobně jsou na tom na řadě stavebních úřadů po celé republice. Ministerstvo pro místní rozvoj dílčí problémy v informovanosti úředníků přiznává a slibuje nápravu. "Budeme upravovat ten samotný manuál na základě těch praktických příkladů. Zintenzivníme a zindividualizujeme školení na jednotlivé úkony," reagoval ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

"Priority jsou opravdu ve dlouhodobém vzdělávání webinářích a v podrobném manuálu pro toho úředníka. V podpoře budeme součinní," uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS).

Jenže tím problémy ani zdaleka nekončí. Další systémový průšvih řeší v Praze. Tam totiž lidé žádosti elektronicky podávat doteď vůbec nemohli. Prostě se na ně nějak zapomnělo. "Zjistili jsme, že systém neumožňuje výběr Prahy jakožto úřadu pro odeslání podání. Na nedostatek jsme teda upozornili správce systému," upozornil mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

[chooze:article;value:563173]

Ani nastavení samotného systému není ideální. V ostré verzi se zobrazují i zmatené zkušební formuláře a kdokoli v systému může nahlížet a měnit údaje po celé republice, což je podle úředníků také špatně. "Vidím údaje list vlastnictví a mě to nemá zajímat, co se děje v jiných správních územích, zasahovat byste do toho neměl a zasahovat bych do toho neměl," upozorňuje jeden z úředníků.

I to se má změnit. Je otázkou, proč to nebylo odstraněno už před spuštěním systému. "Ta verze systému rozhodně není finální, je to verze, aby splnila povinnost k tomu 1.červenci," upřesnil CEO technický garant systému Tibor Szabo.

Navíc stavební úřady jsou teď přetížené starými tištěnými žádostmi. Je jich až desetinásobek oproti normálu. K vyřízení postaru na posledních na konci června podaných žádosti se tady v Jihlavě podle odhadu dostanou až na konci roku "Těch přišlo množství, zhruba 500," uvedla mluvčí jihlavského magistrátu Aneta Hrdličková.

Kromě toho se úředníci stavebních úřadů potýkají i se změnami ve vyhláškách, které byly odsouhlaseny na poslední chvíli. I to prý jejich práci zpomaluje a komplikuje. "Šest nových předpisu se dozvíme týden před spuštěním nové verze," dodal Michal Jarco.

Než se systém zoptimalizuje tak se lhůty u stavebních řízení 30 dní u domů a 120 u větších staveb prodlužují na dvojnásobek. Stavebníky snad potěší i to, že poplatek za malé vodní stavby, jako jsou třeba studny nebo domácí čistírny vod který se skokově zvýšil ze 300 korun na 10 tisíc – se prý snad do konce roku podaří legislativně snížit.

Podívejte se na záznam tiskové konference ministra Ivana Bartoše: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.