Moderní bydlení

Digitalizaci bude mít na starosti nový úřad. Je zbytečný a drahý, tvrdí opozice

Digitální a informační agentura (DIA) nově převezme agendu základních registrů a informačních systémů státu, které doteď spravovalo ministerstvo vnitra. "Vzniká s cílem posílit digitální transformaci a zlepšit poskytované služby občanům. Bude hrát klíčovou roli v modernizaci státní zprávy a digitalizace," prozradil ředitel agentury Martin Mesršmíd.

Pod nově zřízený úřad budou spadat třeba datové schránky nebo Czech POINT. "Jsou to tedy datové schránky, je to portál občana a jsou to základní registry, ze kterých vychází identita a další identitní prostředky," objasnil Mesršmíd. 

[chooze:article;value:473217]

​Nově vzniklá Digitální a informační agentura je zatím na ministerstvu vnitra. Od nového roku má ale sídlit v budově na pražském Žižkově. Ta aktuálně prochází rekonstrukcí. Místo tam najdou úředníci a odborníci z ministerstva vnitra. "Bavíme se zhruba o 160 lidech, kteří přecházejí z ministerstva vnitra. V tom nejbližším období se nabírá nových 20 lidí, kteří doplní stav," upřesnil Mesršmíd. 

Běžný provoz má stát přes 150 milionů ročně. Největší část spolknou platy špičkových odborníků, které chce v agentuře vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) mít. "Náklady v personálních a provozních věcech jdou do nějakých 150 milionů v tomto roce a pak očekávaných zhruba 170 milionů," uvedl Bartoš. 

"V současné době je to neefektivní. Bude nás to stát více prostředků, než bude ten výsledek. Mohl centralizovat ty věci na ministerstvu vnitra," myslí si poslanec a člen výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Robert Králíček (ANO). "Zřízení této nové agentury je naprosto zbytečné a stojí jen mnoho milionů," doplňuje jeho kolegyně z SPD Marie Pošarová. 

[chooze:article;value:494280]

​Podle odborníků Česko oproti ostatním státům v digitalizaci stále zaostává. "Je to určitě potřeba, protože něco jako DIA existuje ve Velké Británii, Dánsku a podobně. Jsem rád, že se to konečně udělalo, jenom to trvalo poměrně dlouho," vyjádřil se IT expert Miloslav Lujka. 

"Selhávaly vlády levicové i pravicové. Často zakázky na IT systém byly spíše malou domů, jak jsme to viděli v minulosti třeba u ministra Drábka na ministerstvu práce a sociálních věcí," tvrdí politolog Lukáš Jelínek. 

Cílem agentury je na přelomu roku odstartovat provoz takzvané digitální peněženky, díky níž bychom u sebe už nemuseli nosit například občanský nebo řidičský průkaz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.