Moderní bydlení

Digitální expert: Udělejme si z chytrých telefonů hloupé. Děti na tom budou lépe

Rodiče se často obávají, že se k dětem dostanou digitální technologie příliš brzy. "Vychází z nějakého pocitu, že digitalizace společnosti nejde úplně správným směrem a že těch technologií je kolem nás už příliš. Tím pádem začínáme sami cítit, že se v tom trošku ztrácíme, a máme tím pádem obavu, že se v tom ztratí i naše děti," uvedl Jan Krsňák.

Správný čas, kdy pořídit dítěti například chytrý telefon, však podle Krsňáka neexistuje. "Je dobré si uvědomit, že při jakékoliv práci s jakoukoliv technologií je ještě přítomen člověk. Neexistuje nic takového jako naučit dítě pracovat s internetem nebo stoprocentně zaručit, že se mu přidají všechny informace. To prostě neexistuje," upřesnil.

[chooze:article;value:559812]

Zároveň ale dodává, že rozhodně není s pořízením technologií u dětí kam spěchat. Podle něj je důležité, aby se děti nejprve seznámily se skutečným světem. "Potom budou připravenější na to, aby se začaly, až bude čas, proplétat se tím digitálním světem. To znamená, čím déle vydržíte, tím to bude lepší. A kdybyste vydrželi s chytrým telefonem třeba do devíti desíti let, tak je to dobré," řekl.

Krsňák upozorňuje, že přílišné trávení času na telefonu může u dětí způsobit absenci empatie. Děti by se měly nejprve naučit, jak se se svými vrstevníky bavit a jak na ně jejich chování působí. "Například když hrajete fotbal, máte zrovna špatný den a zakopáváte míč do potoka, tak vám ostatní řeknou, že se nechováte dobře a ať odejdete. Vám je smutno a přemýšlíte, kde jste udělali chybu, chcete se vrátit, a tak se budete chovat jinak" popsal.

[chooze:article;value:555477]

"Když se to samé ale děje na WhatsAppu, tak vás vyhodí z nějaké skupiny a vy tam sedíte a nikdo nevidí, že jste smutní. A vy nemáte potřebu se zapojovat do té samé skupiny zpátky, protože jednak nemůžete, protože vás z ní vyhodili. Tak založíte jinou skupinu někde a teď si tam snažíte přitáhnout ty druhé lidi. Ale neděje se tam ten empatický přenos těch emocí," dodal.

Děti však často odkoukávají špatné návyky s technologiemi i od rodičů. Krsňák proto radí, co by měli dospělí dělat, aby šli dětem příkladem. "Když začneme používat telefony méně, například se začneme soustředit na to, že když jsme s vlastními dětmi, tak je prostě nebudeme vytahovat, i když zvoní, tak se to zlepší a děti budou mít lepší výchozí pozici," uvedl.

"Prostě si z chytrého telefonu udělejte hloupý. Vypněte si všechny notifikace. Každá zpráva může počkat. Není nic, co by hořelo právě teď. Vymažte si všechny aplikace, které vás nějakým způsobem nutí na tom telefonu být," doplnil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.