Diktátor Kim Čong-un prosil s pláčem ženy, aby rodily více malých komunistů

Pokles porodnosti se nevyhnul ani jedné z nejchudších a nejizolovanějších zemí světa. Diktátor Kim Čong-un se problému věnoval ve svém projevu na Národním setkání matek, které se konalo po 11 letech, informovala v úterý televize Fox News.

"Zastavení poklesu porodnosti a zajištění dobré péče o děti a jejich vzdělání jsou záležitosti naší rodiny, které bychom měli řešit společně s našimi matkami," řekl vůdce a bílým kapesníkem si utíral slzy.

Severokorejským ženám pak poradil, aby své děti vychovávaly jako komunisty. "Mají těžké poslání vychovat ze svých dětí pilíře socialistické a komunistické výstavby a pány budoucí společnosti," citovala Kim Čong-una televize.

[chooze:article;value:522444]

​Přesné demografické údaje KLDR nezveřejňuje, odhady OSN a jihokorejského souseda hovoří o setrvalém poklesu porodnosti v posledních letech. Na jednu matku připadá letos 1,8 dítěte, uvedla agentura AP.

Pro chudou zemi je to vážný problém. Kvůli zaostalé ekonomice přidušené sankcemi potřebuje co nejvíce pracovní síly. Rodičům se však do plození více dětí příliš nechce, znamená to pro ně značné výdaje.

Mementem zůstává hladomor v polovině 90. let, při kterém zahynuly stovky tisíc lidí. Právě od té doby porodnost prudce klesla.

Jihokorejský statistický úřad odhaduje počet obyvatel severního souseda na 25,7 milionu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.