Diplomacii dělají pandy. Čína je pošle do USA, i když jí Biden urazil prezidenta

Státní návštěva čínského prezidenta v USA tento týden upoutala pozornost celého světa. Už brzy Peking vyšle také pandy, které mají utužit přátelství obou zemí. Je to zásadní obrat, protože v minulých letech Čína naopak vyžadovala, aby Spojené státy vrátily vzácné medvědy, kteří k nim z Asie doputovaly dříve, připomíná web americké CNN.

Není příliš časté, aby se ohrožený živočišný druh probíral v nejvyšších patrech světové politiky. "Jsme připraveni pokračovat ve spolupráci se Spojenými státy v oblasti ochrany pand, udělat vše pro to, abychom splnili přání Kaliforňanů a prohloubili přátelské vztahy mezi našimi národy," řekl Si Ťin-pching.

[chooze:article;value:529430]

​Navzdory přátelskému gestu však Joe Biden tak servilní nebyl. A to hlavně ve chvíli, kdy označil čínskou hlavu státu za diktátora. V tomto duchu se však nevyjádřil poprvé a už v minulosti to Čína označila za absurdní provokaci, připomíná list Politico.

Sporných otázek je mezi oběma velmocemi mnoho. Čína například považuje za své svrchované území Tchaj-wan a Washington se snaží naopak obhajovat jeho samostatnost.

Čína spustila velké manévry. Narušila zónu protivzdušné obrany Tchaj-wanu (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.