Dítě přepralo Putina. Ukrajina vyrobila známky k výročí války

Nad hlavami Ukrajinců již více než rok létají ruské rakety. Kyjev se rok od začátku války rozhodl vydat speciální edici poštovních známek. Hlavním motivem je malba britského streetartového umělce, který vystupuje pod pseudonymem Banksy. Ten dílo vytvořil na jedné ze zdí nedaleko Kyjeva v říjnu loňského roku, uvedl deník Mirror.

Banksyho inspirací byla záliba ruského prezidenta Vladimira Putina v judu. Putin se často ukazoval na řadě důležitých akcí a je majitelem černého pásku. Na kresbě s ním však o zem hází malé dítě. Na známce obraz doplňuje hanlivý výraz, který v češtině znamená "JBT PTN".

[chooze:article;value:494541]

Po vydání známky se na jedné z hlavních pošt v Kyjevě tvořily dlouhé fronty, uvedl web BBC. Byl o ni totiž obrovský zájem. "Věříme, že ukrajinská poštovní známka ‘JBT PTN!‘ bude také proroctvím," prohlásil šéf ukrajinské pošty Igor Semljanskij.

Britský aktivistický umělec Banksy vytvořil v nejhůře zasažených regionech Ukrajiny i další díla. Mimo to se rozhodl válkou zasažený stát podpořit i finančně. Vydražil 50 limitovaných výtisků svých děl a výtěžek z nich daroval na pomoc Ukrajině.

[chooze:gallery;value:30748]

Na Ukrajině se objevila díla umělce Banksyho (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.