Dítě se topilo v bruntálském wellnessu. Několik minut to nikdo neřešil

Záchranáři v Bruntále zasahovali v pondělí večer u případu tonutí. Teprve čtyřletý chlapec se několik minut topil ve wellness bazénu, aniž si toho někdo všiml. "V době příjezdu záchranné služby jevil chlapec známky poruchy vědomí, jeho dýchání selhávalo a byl v přímém ohrožení života," informoval mluvčí zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Když dorazili záchranáři, byl už chlapec venku z vody. Lékaři ho po poskytnutí první pomoci napojili na plicní ventilaci. "Selhávalo mu dýchání a jeho celkový stav byl z našeho pohledu velmi vážný," dodal Humpl. 

Chlapce pak vrtulník transportoval na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice. Podle informací webu TN.cz je nyní chlapec ve stabilizovaném stavu. 

[chooze:article;value:513557]

​Dosud není jasné, zda při záchraně chlapce nepochybili zaměstnanci wellness areálu. Případem se už zabývá bruntálská kriminální policie. "Zahájili jsme úkony na podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Vyslýcháme svědky a zjišťujeme další okolnosti," uvedla pro TN.cz mluvčí moravskoslezských policistů Pavla Jiroušková. 

Podle záchranářů je bazén ve wellness areálu rozlehlý a jeho detailní kontrola může být často velmi obtížná. Zaměstnanci bazénu i manažerka wellness centra ve středu nechtěli případ komentovat a na opakované dotazy nereagovali. Pravidla areálu pak zakazují dětem, které neumí plavat, vstup do bazénu s hloubkou nad 160 cm a všechny atrakce jsou pro návštěvníky na vlastní nebezpečí. 

[chooze:article;value:510833]

​Podle mluvčího záchranářů mohl být čtyřletý chlapec sám pod hladinou několik desítek vteřin až minut. Od přítomných dospělých dostali záchranáři pouze informaci, že dítě "chvíli" neviděli.  

"To, že mělo dítě nějakou dechovou aktivitu, přestože byla špatná, odpovídá tomu, že dítě bylo pod vodou chvíli. Pokud by bylo pod vodou pět minut, tak velmi pravděpodobně bude v bezdeší a dojde k zástavě oběhu, k čemuž naštěstí nedošlo," uzavřel Humpl. 

Vodní záchranář poradil způsoby, jak chránit děti před utonutím (06/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.