Diviš míří do prezidentských voleb. Soud vyřadil Janečka a Rohanovou

Nejvyšší správní soud v úterý oznámil oficiální jména lidí, kteří se budou ucházet o prezidentskou funkci. Volebního klání se zúčastní celkem 9 kandidátů. Soud uznal kandidaturu podnikatele Karla Diviše. Naopak rozhodl o zamítnutí žádosti podnikatele Karla Janečka. Z volebního souboje vyřadil i Denisu Rohanovou. 

Právě kandidaturu Rohanové zpochybnila skupina senátorů, která podpořila Marka Hilšera. Ta upozornila na to, že Rohanová nashromáždila pouze podpisy členů bývalé Poslanecké sněmovny. Soud upozornil na to, že ti, kterým mandát dávno zanikl, nemají žádnou legitimitu a právo navrhovat kandidáty na prezidenta republiky.

V případě Karla Diviše a Karla Janečka shledalo ministerstvo vnitra problém v počtu podpisů. Po kontrole klesl jejich počet pod hranici 50 tisíc. Oba následně rozhodnutí zpochybnili. U Karla Diviše ale soud rozhodnutí ministerstva vnitra zrušil a kandidátní listinu zaregistroval. 

[chooze:article;value:478528]

Ministerstvo vnitra poslalo do voleb původně devět kandidátů. Finální počet tak po rozhodnutí soudu zůstává stejný, pouze Rohanovou vystřídá Diviš. Podle průzkumů patří mezi největší favority bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, předseda hnutí ANO Andrej Babiš a bývalý představitel Armády ČR a NATO Petr Pavel.

Mezi další oficiální kandidáty, kteří se chtějí ucházet o prezidentskou funkci, patří poslanec Jaroslav Bašta (SPD), senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. 

[chooze:article;value:479038]

​Soud upozornil také na systémové nedostatky v rámci uznávání hlasů. Zpochybnil proces kontroly petic a systém sbírání podpisů označil za neudržitelný. Zjištění soudu v rámci kontroly sbírání podpisů údajně nejsou vůbec příznivá.

V průběhu ověřování petic i kontroly ministerstva vnitra odhalil soud několik problémů. Například to, že kandidát je závislý na tom, zda jsou občané ochotni mu sdělit osobní údaje, a navíc je napsat téměř krasopisně. Ministerstvo vnitra pak podle soudu zřejmě není schopno údaje na peticích ověřit a garantovat, že toto ověření je správné.

​Novou hlavu státu si Češi zvolí již na začátku roku 2023. První kolo je naplánované na 13. a 14. ledna. Případné druhé kolo by se uskutečnilo 27. a 28. ledna. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi skončí jeho druhé funkční období 8. března 2023.

Podívejte se na rozhovor s Karlem Divišem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.