Dívka (17) myslela, že je jen nachlazená. Vzácná nemoc jí zničila celý život

Vše začalo jemnými tiky a záškuby, popisuje deník Independent. Amy příznakům ale nepřipisovala velkou váhu a vnímala je jako vedlejší dopad běžného nachlazení, kterým si zrovna procházela. Její stav se ale náhle zhoršil a za pár dní už nemohla chodit ani mluvit.

Lékaři zjistili, že ji postihlo vzácné neurologické onemocnění, které ovlivňuje to, jak mozek přijímá a odesílá informace zbytku těla, vysvětluje deník Daily Post. Odhalili jí také poruchu hyperkinetického pohybu, který způsobuje mimovolné pohyby.

[chooze:article;value:571541]

​K tikům a záškubům se brzy přidaly další symptomy. Dnes je dívce 19 let a onemocnění jí způsobuje navíc i svalové křeče, mozkovou mlhu a každodenní záchvaty. Vyžaduje 24hodinovou péči, kterou jí poskytuje její rodina.

"Doufám, že to vzbudí větší pozornost na toto onemocnění, aby se lidé, kteří ho mají, necítili tak izolováni a aby si lékaři mohli být více vědomi tohoto stavu a využívali příležitosti učit se a porozumět mu," řekla Amyina matka.

Právě ta nyní upozorňuje na to, že by lidé neměli podceňovat ani zdánlivě obyčejné nachlazení. Na Amyinu nemoc totiž neexistuje žádný lék a jedinou možností jsou pravidelné terapie. O vzácném onemocnění toho totiž příliš nevědí ani sami lékaři.

Pana Libora na zahradě kouslo klíště. Skončil v nemocnici s encefalitidou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.