Dívka v Rusku nakreslila ve škole obrázek proti válce. Jejímu otci hrozí vězení

Alexeji Moskalevovi je 53 let a sám vychovává 12letou dceru Mášu. Oba žili klidně v ruském městě Jefremov v Tulské oblasti. Až do chvíle, kdy Máša oběma jediným obrázkem nakresleným ve škole obrátila život vzhůru nohama.

Loni v dubnu, jen několik měsíců po začátku ruské invaze na Ukrajinu, Máša v hodině výtvarné výchovy nakreslila zdánlivě nevinný obrázek, kterým vyjádřila svůj nesouhlas s konfliktem, který trvá dodnes. Namalovala ukrajinskou ženu s dítětem, na které přilétají ruské rakety, a připojila vzkaz "Ne válce".

[chooze:article;value:492214]

Její učitelka hned kresbu přinesla řediteli školy, který zkontaktoval policii. Ta obvinila Alexeje z diskreditace ruské armády poté, co se za svou dceru postavil a podpořil její protiválečné názory. Většímu postihu se tenkrát vyhnul, tím ale šikana ze strany policie i Federální služby bezpečnosti (FSB) neskončila.

Loni v prosinci zahájila ruská policie vůči Alexejovi trestní stíhání. Obviněn je z opakované diskreditace armády, čímž měl porušit ruské cenzurní zákony. Nyní mu podle organizace OVD, která se zabývá ochranou lidských práv v Rusku, hrozí až tři roky vězení.

Alexeje zadrželi ve středu, aby jej mohli předvést k výslechu. Ten má pokračovat několik dní. Dvanáctiletá Máša, která by jinak zůstala doma sama, skončila v dětském domově v Jefremově.

Rusko se chystalo na válku dlouhé měsíce. Poslední předválečnou fází byla propaganda na Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.