Divné hlazení židle a cukání nohou. Putin se před Si Ťin-pchingem klepal jak ratlík

Ruský prezident Vladimir Putin se v pondělí setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Při jednání s hlavou Číny ale Putin rozhodně nebyl ve své kůži. Do sebevědomého a neochvějného vůdce, jak se s oblibou prezentuje, měl tentokrát daleko.

Prozradily ho především podivné pohyby rukou. Při hovoru bylo vidět, jak ruský prezident prsty hladí dekoraci na područce židle. Druhou područku pak neustále ohmatával svou levačkou a do toho si neklidně podupával.

[chooze:article;value:495976]

Putinova nadskakování si povšiml telegramový účet Hrendyabliki, který jej využil k produkci žertovného videa. V něm hudbou naznačuje, že se snad Putin svými doteky pokoušel židli svést. Ve videu je navíc viditelný kontrast neustále se ošívajícího Putina s klidně sedícím čínským prezidentem.

Už od počátku války na Ukrajině se spekuluje o Putinově špatném zdravotním stavu. Trpět má Parkinsonovou nemocí i rakovinou. Pro jeho chování při jednání s čínským prezidentem ale existuje jiné vysvětlení. Odpovídá to chování, které se označuje anglickým termínem fidgeting. Ten obsahuje řadu celkem běžných projevů, dobře známých rodičům malých dětí.

Může se jednat o rychlé podupávání, hraní si s prsty, s oblečením či nejbližším okolím. Povětšinou se takové projevy objevují, když se někdo nudí nebo je nervózní, a případně mohou být příznakem poruchy ADHD, která se projevuje mimo jiné hyperaktivitou, uvádí portál VeryWellHealth.

Mohlo tak jít o nervozitu ze setkání s čínským prezidentem. I to ale nevěstí pro Rusko nic dobrého. Naznačuje to totiž situaci v rusko-čínských vztazích, kde Putin postupně ztrácí svou vůdčí pozici a uzurpuje si ji Čína.

[chooze:article;value:495894]

V současnosti je Čína jedním z největších spojenců Ruska ve válce na Ukrajině, a to i přesto, že se do válečných snah zapojila jen minimálně. Pomáhá totiž Rusku udržet si alespoň část své diplomatické síly a reputace. To je důležité zejména v době, kdy Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal na Putina zatykač pro podezření z válečných zločinů.

Jak uvádí portál CNBC, vztahy Číny a Ruska v poslední době výrazně zesílily. Zároveň je ale čím dál jasnější, jak nevyvážené toto partnerství je. Rusko Čínu nutně potřebuje, což bylo zřejmé i na Putinově nervózním vystupování, které prozradilo, jak moc se ruský prezident obává možné ztráty čínské přízně.

Čínský prezident se opět sejde s Putinem. Dotlačte ho k míru, žádají USA:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.