Divoká předvolební kampaň na Slovensku finišuje. Do voleb zbývá jen několik dní

Napjatá atmosféra, vzájemné obviňování, a dokonce i pěstní souboje. Volby do Slovenského parlamentu provází jeden incident za druhým. Strany se na poslední chvíli snaží získat voliče na svou stranu. "Slováci volí podle posledních emocí, které před těmi volbami dostanou. Tak je otázka, která to bude," shrnul komentátor Jindřich Šídlo.

Největší otázkou voleb je to, zda se do čela země vrátí expremiér Robert Fico. Jeho strana SMER je známá například odmítavým postojem vůči vojenské pomoci Ukrajině. Jako jeden z posledních tahů se Fico rozhodl nezúčastnit úterní předvolební debaty.

"Snaží se podkopat důvěru běžného voliče a běžného občana v mainstreamová média. Protože ta přinášejí velmi kritické komentáře," řekla politoložka Aneta Világi.

[chooze:article;value:523114]

​Stranu SMER teď dotahuje liberální hnutí Progresivní Slovensko, které má příznivce hlavně mezi mladými voliči. Některé průzkumy dokonce hnutí staví na první příčku. Velké podpoře se těší i strana HLAS expremiéra Petera Pellegriniho. Před volbami se zvlášť činí i hnutí OL'aNO Igora Matoviče, a jeho volební preference rostou.

Pozornost na sebe před dvěma týdny Matovič strhl potyčkou s členy konkurenčního SMERu, včetně bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

[chooze:article;value:522759]

​Tento týden zase Matovič zveřejnil dlouho slibované kompromitující materiály na svého koaličního expartnera, šéfa Svobody a Solidarity Richarda Sulíka. Má jít o důkazy jeho spolupráce s finančníkem z investiční skupiny Penta Jaroslavem Haščákem. Prý šlo o sabotování investic do zdravotnictví.

Hnutí OL'aNO už muselo z voleb stáhnout jednoho ze svých kandidátů Tomáše Holkoviče. Ten dal na mítinku v Bratislavě pěstí jednomu z přihlížejících, který mu údajně plivl do obličeje. Dalšímu poslanci za hnutí OL'aNO Jozefovi Pročkovi zase v přímém přenosu uštědřil lekci agresor s vejci. Jak vyhrocený souboj o parlamentní křesla u našich sousedů nakonec dopadne, se dozvíme v neděli.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.