Divoký Silvestr v Berlíně. Petardy zranily 15 policistů, dva mladíci zemřeli

Zatímco zbytek světa oslavoval příchod roku 2024, v německém hlavním městě Berlíně se bojovalo. Na Alexandrově náměstí po sobě účastníci oslav začali pálit pyrotechniku. Podle portálu Bild se bitvy ještě před půlnocí zúčastnilo několik stovek lidí, kteří na sebe stříleli rachejtle.

Rozjařené oslavující nakonec musela zkrotit policie. I po těžkooděncích však házeli pyrotechniku. Okolo třetí hodiny ráno policisté zadrželi přes 300 účastníků silvestrovských oslav. Přinejmenším 15 policistů rachejtle poranily.

[chooze:article;value:535208]

Ostřelování neskončilo ani po rozehnání oslav na Alexandrově náměstí. Pod občasnou palbu se dostali policisté i hasiči ojediněle i v dalších ulicích Berlína. "Zaznamenali jsme několik útoků pyrotechnikou, slepými patronami a hozenými lahvemi," řekla portálu Merkur berlínská policejní mluvčí.

Klid ale nebyl ani v jiných berlínských čtvrtích. V Neuköllnu, který policie ještě před oslavami označila za problémové místo, dopadli policisté muže, který se nespokojil s běžnou pyrotechnikou. S sebou měl totiž Molotovovy koktejly.

Německá policie letošní oslavy důrazně sledovala. Kvůli politickým událostem, zejména konfliktu v Gaze, očekávala zvýšené riziko kriminality a možných teroristických útoků. Celkem v ulicích Berlína hlídkovalo na pět tisíc policistů, přičemž 3 500 tvořily posily z dalších částí Německa.

Nepokoje dělaly problémy i mimo Berlín. Osudnou se stala silvestrovská noc pro 18letého mladíka z Koblenzi. Zabila ho předčasně explodující pyrotechnika. Těžkým zraněním podlehl přímo na místě navzdory snahám o resuscitaci, píše portál NTV.

Mladík však nebyl jedinou obětí. O život přišel ještě jeden 18letý muž, kterého smrtelně zranila petarda. Tu vhodil do plastové roury, do níž pak nakoukl. Exploze jej i jeho kamaráda poranila v obličeji. 

Policie hlídala Václavské náměstí v Praze. I přes zákaz tam lidé odpalovali pyrotechniku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.