Dlouhé noční boje v Gaze: Počet obětí již měl přesáhnout 9 000

[chooze:gallery;value:33490]

​Izraelské obranné síly uvedly, že v noci na čtvrtek Hamás vypálil protitankové střely, odpálil výbušniny a vrhl granáty na izraelské síly. Ty odpověděly dělostřeleckou palbou, palbou z tanků, leteckým úderem a raketovým úderem z námořního člunu.

IDF také informovaly o pozemním střetnutí mezi svými jednotkami a Hamásem, který měl mít na své straně ztráty. "Na konci bojů byly zabity desítky teroristů," uvedla podle BBC izraelská armáda v oficiálním prohlášení.

[chooze:article;value:527757]

Izraelské obranné síly tvrdí, že pokračovaly v útocích na místa Hamásu v Pásmu Gazy, včetně zařízení na výrobu a skladování zbraní, odpalovacích pozic protitankových střel a odpalovacích pozic dronů. Informoval o tom deník The Times of Israel.

Stejný list také po poledni informoval o údajích zveřejněných ministerstvem zdravotnictví v Gaze. Od vypuknutí konfliktu před více než třemi týdny tam mělo být zabito 9 061 lidí, včetně 3 760 mladších 18 let. List připomíná, že údaje Hamásu nelze nezávisle ověřit.

Útok na tábor

​Tiskové oddělení vlády Hamásu podle agentury Reuters uvedlo, že izraelské síly při útoku na uprchlický tábor Džabálija na severu Pásma Gazy zabily 195 lidí. Nejméně 777 lidí mělo utrpět při útoku zranění, pohřešováno jich je okolo 120. Izraelská armáda uvedla, že útoky v táboře byly namířené proti vůdčím postavám Hamásu.

Reuters upozornila, že tvrzení obou stran nelze nezávisle ověřit. Úřad OSN podle televize Al Džazíra uvedl, že nepřiměřené útoky na uprchlický tábor by mohly představovat "válečný zločin". V táboře žije okolo 116 tisíc lidí a je největším uprchlickým táborem v Pásmu Gazy.

Mluvčí hnutí Hamás v rozhovoru pro libanonskou televizi LBCI prohlásil, že "vše, co dělají, je oprávněné" a že jsou připraveni opakovat útok ze 7. října, dokud nebude Izrael zničen. "Izrael je země, která nemá na naší zemi místo. Musíme tuto zemi odstranit, protože představuje bezpečnostní, vojenskou a politickou katastrofu pro arabský a islámský národ a musí skončit. Nestydíme se za to, říkáme to s plnou silou," řekl v televizi Ghazí Hamad.

[chooze:article;value:527676]

​Vysoce postavený člen Hamásu Músa Abu Marzúk v rozhovoru pro arabský kanál Russia Today minulý pátek odpovídal na otázku, proč Hamás vykopal stovky kilometrů na svém území, ale nepostavil úkryty pro civilisty před bombardováním. "Tunely jsme postavili, protože nemáme jiný způsob, jak se chránit před zabitím při náletech. Bojujeme zevnitř tunelů," uvedl Marzúk podle deníku The Times of Israel. Dodal, že ochrana civilistů je podle něj odpovědností OSN.

Napětí stoupá v celém regionu. Útoky v Iráku a Sýrii zaznamenaly americké síly. Tento měsíc byly napadeny 23krát, informoval v pondělí deník The Times of Israel"Od 17. října do 30. října byly americké a koaliční síly napadeny nejméně 14krát v Iráku a devětkrát v Sýrii," uvedl úředník s odkazem na členy mezinárodní koalice proti Islámskému státu. Útoky byly podle Washingtonu provedeny prostřednictvím kombinace jednosměrných útočných dronů a raket, většina z nich neměla dosáhnout svých cílů "díky robustní obraně".

​Útok za pomocí dronů

Jemenští povstalci měli v noci na čtvrtek provést útok proti Izraeli za pomoci dronů. Podle povstalců se jim povedlo zasáhnout několik cílů. Jejich drony se měly dostat za Eljat, nejjižnější izraelské město. Izraelská armáda ale útok nepotvrdila, upozornily The Times of Israel. Húsiové mají mít podle izraelské armády na svědomí dronový útok z úterý a z minulého pátku.

Izraelská armáda podle BBC uvedla, že v bojích na severu Gazy padl další její voják, tedy celkový počet izraelských vojáků zabitých od minulého pátku, kdy pozemní operace začala, stoupl na 17.

[chooze:article;value:527914]

​Očekává se, že ve čtvrtek přejdou další stovky lidí z Gazy do Egypta přes přechod Rafáh. Podle představitele Gazy Waela Abú Mohsena už dopoledne do terminálu vjely dva autobusy se 100 cestujícími s cizími pasy, s odkazem na agenturu AFP jej citují The Times of Israel. Egyptští a palestinští představitelé uvedli, že ve čtvrtek se očekává přechod 400 cizinců a osob s dvojím státním občanstvím spolu s 60 až 100 nemocnými a zraněnými obyvateli Gazy.

Izraelci si zvykají na novou realitu. Nejhorší je situace u Pásma Gazy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.