Moderní bydlení

Dlouhodobá předpověď: Víc deště i barev. Podzim 2024 bude podle expertů úplně jiný

Podzim letos přinese jedno překvapení za druhým. Alespoň taková je předpověď meteorologů z portálu MTG, kteří tvrdí, že neobvyklé klimatické podmínky ovlivní nejen počasí, ale i to, jak bude podzim vypadat. A to doslova.

Jedním z překvapení, které si pro nás letošní podzim údajně připravil, je prodloužené období, kdy vydrží podzimně zbarvené listí. Pokud jste tedy milovníkem romantických procházek v ulicích, které lemují stromy s listy zbarvenými do oranžovohnědé, je tato zpráva přímo pro vás. Letos bychom si jich měli užít víc než dost.

Naopak co by mnoho lidí potěšit nemuselo, je i předpověď, která říká, že letošní podzim bude v Evropě hodně deštivý. Odborníci dokonce hovoří o "extrémně proměnlivých srážkách" a dodávají, že by se podzim mohl nést v duchu střídání sucha a náhlých epizod přívalových dešťů.

[chooze:article;value:572969]

​"Zejména oblast Středozemního moře by mohla být vystavena silným bouřkám s rizikem bleskových povodní a náhlých záplav v některých oblastech," dodávají odborníci. Hodně deštivo bude i podle portálu Severe Weather, podle kterého budou mít venkovní teploty velký potenciál pro tvorbu bouřek, které by na některých místech mohly způsobit i záplavy.

Třetím překvapením letošního podzimu mají být nečekaně vysoké teploty. "Předpovědi naznačují, že podzim 2024 by se mohl vyznačovat neobvykle mírnými teplotami ve velké části Evropy," uvádí odborníci. Vyšší teploty by podle nich mohly přetrvat až do listopadu.

Start podzimu pocítí od pondělí i v Česku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se má ochladit a po třicítkách, na které jsme si v uplynulých týdnech zvykly, nastoupí teploty jen lehce přes 20 stupňů. "Stabilní a vysoce nadprůměrně teplé počasí vystřídá konečně ochlazení a v pondělí si patrně užijeme po dlouhé době i plošnější déšť," uvedl ústav. Ještě větší teplotní propad by měl nastat ve středu. Na předpověď se podívejte ZDE

Září bude rekordní, varují meteorologové. Česku hrozí i silné bouřky (3/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.