Dlouhodobých následků covidu přibývá. Vědci narazili na další vážný problém

Nedávná studie britských vědců z lékařské fakulty univerzit v Hulu a Yorku zkoumala vliv covidu-19 na krátkodobou paměť. Vědci k tomu využili internetové kvízy v kombinaci s anonymními dotazníky. Experimentu se zúčastnilo 3 722 lidí, kteří covid neprodělali, a 1 706 lidí, kteří se naopak nakazili.

"Chtěli jsme připravit výzkum, do kterého by se zapojilo co nejširší publikum, abychom mohli rychle posoudit dopady covidu na funkční krátkodobou paměť," popisoval pozadí studie neurolog Aziz Asghar v rozhovoru pro domovskou fakultu.

[chooze:article;value:478998]

Ze studie jasně vyšlo, že pacienti po covidu měli horší paměť než ti, kteří nemoc neprodělali. Jediná skupina, které se paměť nezhoršila, byli mladí lidé ve věku 18 až 24 let. Kromě věku byla důležitá také doba, která uplynula od chvíle, kdy respondenti nemoc prodělali. Návrat paměťových schopností podle vědců trvá asi 17 měsíců, tedy pokud tito lidé stále nepociťují příznaky nemoci.

Problémy s pamětí nejsou jen záležitostí covidu. Jak píše web Medical News Today, odborníci pro zachování dobré paměti radí dodržovat zdravou životosprávu a paměť pravidelně cvičit například křížovkami či jinými hrami se slovy.

Česko hlásí velký nárůst respiračních onemocnění. Zasáhnout může opět covid:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.