Dlouhý covid zasáhl miliony Evropanů. Spousty z nich mají stále potíže

Po nákaze covidem-19 muselo řešit dlouhodobé následky i po uzdravení skoro 36 milionů Evropanů. Kluge to oznámil v úterý, upozornila agentura AP.

"Pokud nevyvineme komplexní diagnostiku a léčbu dlouhodobého covidu, nikdy se z pandemie skutečně nezotavíme," upozornil Kluge. Lidé, kteří mají problémy s imunitou, by se pravidelně měli nechat očkovat proti covidu. To platí i pro seniory.

[chooze:article;value:495990]

Většina lidí se z covidu dostala pár týdnů po nakažení, a tím pro ně nemoc skončila. Miliony Evropanů ale to štěstí neměly a zažívají únavu, zadýchanost a neurologické problémy, například mozkovou mlhu, tedy zamlžení mysli a horší orientaci. Dlouhý covid se totiž týká každého 30. Evropana.

Ani samotná nákaza zatím není úplně vyřešená, upozornil web stanice DW. Každý týden kvůli koronaviru v Evropě podle dat WHO zemře 1 000 lidí. Toto číslo navíc může být podhodnocené, protože spousta zemí už dostatečně netrasuje.

WHO minulý měsíc oznámila, že koronavirus už nepředstavuje globální zdravotní stav nouze. Pro mnoho lidí je ale covid stále nebezpečný, neznamená to tedy, že by pandemie už skončila. "Covid-19 nezmizel," vzkázal Kluge na tiskové konferenci.

[chooze:article;value:506094]

"V Evropě covid zneužil epidemii nemocí, včetně rakovin, kardiovaskulárních chorob, cukrovky a chronických nemocí plic, což způsobilo 75 procent úmrtnosti," vysvětlil Kluge. "Ti, kteří těmito chorobami trpí, byli a stále jsou mnohem více náchylní k vážnému průběhu covidu-19," dodal.

Ministry zdravotnictví v celé Evropě tedy vyzval, aby zajistili, že aspoň 70 procent ze zranitelných skupin bude vakcinováno.

Otec kvůli covidovým opatřením nemohl k porodu. Ústavní soud se ho zastal (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.