Do Alp se chystají tisíce lyžařů. Štáb TV Nova navštívil středisko v Tyrolsku

Pořádně sbalení na zimu se reportéři TV Nova vydali na téměř 700kilometrovou cestu do Jižního Tyrolska. První zastávkou je resort Alta Badia, odkud se přesunuli na Kronplatz. Navigace ukazuje zhruba sedm hodin cesty.

Na poslední benzínce v Česku si pořídili povinnou rakouskou dálniční známku. Tu si můžete o desítky korun levněji opatřit i on-line. Zaplatíte za ni v přepočtu okolo 300 korun. Nezapomeňte na to, že předpisy vyžadují mít na rakouských dálnicích lyže i snowboard řádně upevněné. Poplatky na cestu do Jižního Tyrolska a zpět vyšly celkem asi na tisícovku.

Parkoviště v Alta Badii není zdarma. Pokud budete chtít autem dojet až k lanovce, zaplatíte v přepočtu asi 250 korun za den. Kdo si chce půjčit boty a lyže, musí počítat s cenou okolo 700 korun na den.

[chooze:article;value:539198]

Alta Badia spadá pod největší lyžařský areál na světě Dolomity Superski, který propojuje neuvěřitelných 1 200 km sjezdovek. "Návštěvníci u nás mohou bez auta objevovat mnoho lyžařských středisek jen pomocí lanovek nebo veřejnou dopravou," podotkl ředitel areálu Andy Varallo.

A tomu odpovídají i ceny skipasů. Denní skipas v Alta Badii stojí v únoru pro dospělého na den v přepočtu asi 1 800 korun, na pět dní přes 8 000. Skipas na celý areál Dolomity Superski je jen asi o 100 korun na den dražší.

Alta Badia je populární hlavně u rodin s dětmi. A svou oblibu si její malebná krajina získala i v Česku. "Jsme tu vybavení pro rodiny s dětmi. Lyžařské školy mají speciální programy pro děti, které je zábavnou formou učí lyžovat," řekl učitel lyžování Marco Rossini.

Pozor na důležitou věc této sezóny – každý lyžař musí mít pojištění odpovědnosti. Můžete si ho přikoupit ke skipasu za v přepočtu zhruba 50 korun. Od loňska tu také panují přísnější nařízení proti alkoholu na sjezdovkách.

[chooze:article;value:511581]

Reportéry sice upozorňovali na kontrolory, žádného však ale za dva dny neviděli. Zato víno si tam lidé rozhodně neodpírají. Dokonce si můžete zaplatit ochutnávkový okruh na lyžích. Jídlo je samostatná kategorie. V levnější restauraci za vídeňský řízek s hranolky zaplatíte v přepočtu 320 Kč a za klobásu s přílohou nebo boloňské špagety 250 Kč.

Je čas na druhou zastávku Kronplatz. Je tam víc lidí, ale i větší parkoviště a polovina je ho zdarma. V půjčovně za lyžařský set zaplatíte asi 700 korun. "Půjčujeme lyže, snowboardy, vše, co potřebujete pro skvělý den na sjezdovce. Můžete si u nás nechat také nabrousit hrany," řekl majitel půjčovny Phillip.

Kronplatz nabízí několik specialit: muzeum fotografií nebo muzeum známého horolezce Reinholda Messnera a také michelinskou restauraci. Kromě nejrůznějších atrakcí ale region nabízí také to nejdůležitější: krásné počasí. Slunce tam průměrně svítí 300 dní v roce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.