Do Česka dorazil Nurofen pro děti. V lékárnách bude do několika dnů

"Distributoři už začali naskladňovat. Nyní záleží vše na nich. Předpokládáme, že by sirupy během zítřka nebo pátku mohly lékárny naskladnit," řekla TN.cz mluvčí České lékárnické komory (ČLnK) Michaela Bažantová.

Situaci potvrdily také některé lékárny. "Dětský Nurofen už máme v distribučních centrech. Postupně ho naskladňujeme, aby bylo zásobování rovnoměrné napříč celou republikou. Část bude dostupná i na e-shopech," uvedl mluvčí sítě Dr. Max Michal Petrov.

[chooze:article;value:479809]

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je Nurofenu dost. "Přesto apeluji na všechny, aby ho hromadně neskupovali do zásoby," vyzval na twitteru Válek s tím, že distributoři už začali lék rozvážet do lékáren.

Jedná se o objednávku, kterou ministerstvo zdravotnictví spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyjednalo u společnosti Reckitt Benckiser, která má pod sebou právě značku Nurofen. Resort minulý týden uvedl, že by do Česka mělo dorazit celkem 300 tisíc balení sirupů pro děti.

"Ve dnech 20. a 21. 12. 2022 bylo do distribučního řetězce, tedy na čtyři hlavní farmaceutické distributory, doručeno přes 300 tisíc balení perorální suspenze Nurofen pro děti. Jedná se o doručení celkového zmiňovaného objemu, množství nebylo rozděleno do tří individuálních částí," uvedl regionální manažer firmy pro ČR a SR Bernard Wyszyński.

K dostání tak budou dvě varianty, a to Nurofen pro děti Jahoda 20 mg/ml určený pro pacienty od tří měsíců ve 100 mililitrovém balení a Nurofen pro děti Jahoda 40 mg/ml určený pro pacienty od šesti let rovněž ve 100 mililitrovém balení.

[chooze:article;value:480372]

Česko se už několik týdnů potýká s nedostatkem nejen Nurofenu pro děti, ale také dalších léků. Výpadek mají i některá antibiotika, problémy jsou například s penicilinem. Aby se zabránilo podobným situacím, resort zdravotnictví chystá změny. "Ve vnitřním připomínkovém řízení je novela zákona o léčivech, která nedostatky léčiv bude řešit. Budeme mít lepší přehled o tom, jaké jsou stavy léků v lékárnách a u distributorů. Zároveň bude zákonná povinnost výrobce dodávat hrazená léčiva ještě dva měsíce po nahlášení výpadku," vysvětlil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

"Uděláme maximum pro to, abychom zajistili dostatek léků, jestliže dojde k výpadku,“ dodal Válek a zároveň doplnil, že zákon o léčivech je nyní ve vnitřním připomínkovém řízení.

Krize s léky je v Česku největší. Podívejte se, jak jsou na tom okolní státy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.