Do Česka dorazil šéf FBI. Řešil spolupráci s českými úřady, na vše dohlížela policie

"Je to člověk, který má přístup k těm nejcitlivějším informacím Spojených států a který je jedním z nejdůležitějších lidí po boku amerického prezidenta. Je to nejbližší spolupracovník, co se týče těch tajných policejních operací," popsala zpravodajka Deníku N v USA Jana Ciglerová.

Wrayově příjezdu předcházely utajované policejní manévry. Po celou dobu nebylo známé nejen místo, kde se bude pohybovat, ale ani čas, kdy se setká s šéfy českých bezpečnostních a zpravodajských služeb.

"V případě návštěv takovýchto osobností nelze vyloučit nějaké bezpečnostní ohrožení, z tohoto důvodu právě i místa setkání, lokace a ani časové údaje nejsou zveřejňovány," uvedla bezpečnostní expertka Barbora Vegrichtová.

[chooze:article;value:542977]

​Jeho možnou přítomnost tak připomínaly především zátarasy před ministerstvem vnitra, na poslední chvíli uzavřená ulice nebo desítky policistů a bodyguardů.

Ředitel amerického federálního úřadu pro vyšetřování jednal s českým ministrem vnitra Pavlem Blažkem (ODS) a policejním prezidentem Martinem Vondráškem na ministerstvu vnitra zhruba hodinu, a to například o společné spolupráci v boji proti terorismu, sexuálnímu zneužívání dětí nebo o kybernetických hrozbách.

Šéf americké kontrarozvědky přijel do Prahy jen den poté, co Česko vydalo do USA Polada Omarova. Muže označovaného za vysoce postaveného člena ruskojazyčné mafie zadrželi čeští policisté na žádost amerických úřadů, které ho mimo jiné viní z přípravy vraždy novinářky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.