Do Česka nepřišel lék na diabetes. Některým lidem ho nebude možné předepsat

Lékaře o nedostupnosti léku Ozempic informovala společnost v pátek. "Ministerstvo zdravotnictví bylo Státním ústavem pro kontrolu léčiv upozorněno na rizika, která by nedostupnost tohoto léčiva pro diabetiky mohla přinést. Rozhodli jsme se proto rychle reagovat a umožnit preskripci Ozempicu jen pro schválené indikace a podmínky úhrady," informoval náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček v tiskové zprávě.

Ozempic tak podle Dvořáčka bude možné předepisovat méně lidem. "V praxi tak po určitou dobu nebude možné předepsat toto léčivo pacientům, kteří si jej hradí sami, nebo lékařem bez stanovené specializace. Tento krok je klíčový pro to, aby se omezené dodávky dostávaly k těm pacientům, kteří léčbu nezbytně potřebují," doplnil náměstek.

Lék je určený dospělým lidem s diabetem druhého typu. Česká diabetologická společnost připraví pro lékaře materiál, který jim poradí, jak Ozempic nahradit. Omezí se také jeho předepisování na obezitu.

[chooze:article;value:496335]

"Rád bych zdůraznil, že jde o výpadek pouze jedné ze tří sil zmiňovaného léčiva a zároveň jej lze v klinické praxi nahradit alternativami," prohlásil vědecký sekretář České diabetologické společnosti Jan Šoupal. "Zdůrazňuji, že není žádný důvod k panice, jde pouze o krátkodobý výpadek a žádný diabetik se nemusí obávat, že by nedostal adekvátní léčbu," dodal.

"Postup ministerstva zdravotnictví vnímáme jako efektivní krok, který pacientům v aktuální situaci může značně pomoci. Díky němu se léčiva dostanou pouze k pacientům, pro které jsou primárně určena a u kterých byla léčba prokázaná jako účinná a bezpečná," řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

[chooze:article;value:493462]

Lék budou moci předepisovat pouze lékaři stanovené specializace, tedy vnitřního lékařství, endokrinologie a diabetologie. O přijatých opatřeních informuje ministerstvo i lékárníky. 

Přerušení dodávek oznámila společnost na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Za problémy podle firmy stojí vyšší poptávka, než se očekávalo. S výpadky se potýká několik zemí Evropské unie. Dostupný má být lék opět od 17. dubna.

S chybějícími léky může pomoct Jižní Korea:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.