Do Česka pronikla jedna z nejnakažlivějších variant covidu, oznámil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ve středu vyzval, aby se lidé nechali očkovat proti covidu. "Nezabráníte tomu, že nechytíte ten virus, který se dneska dostává do jedné z nejvíc nakažlivých subvariant," upozornil. "Zabráníte ale vážnému průběhu nemoci," dodal.

Riziko nakažení novou subvariantou covidu je totiž podle Válka "velmi, velmi vysoké". Očkování proto doporučil zejména lidem staršího věku, trpícím nadváhou nebo těm, kteří mají poruchu imunitního systému či onemocnění srdce.

Navzdory šíření vysoce nakažlivé subvarianty ministerstvo zatím neuvažuje o zavedení celoplošných restrikcí. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová ale lidem doporučila, aby zvážili, zda "přistoupí ke své vlastní ochraně".

[chooze:article;value:534527]

​Chránit se před nákazou lze například nošením respirátoru. Vhodné je i vyhýbání se místům s větší kumulací lidí, jako jsou zdravotní zařízení, obchody či dopravní prostředky.

V případě, že člověk pociťuje příznaky, měl by zvážit, jestli půjde mezi lidi. "Pokud má příznaky respiračního onemocnění, měl by zůstat spíše doma," doporučila Svrčinová.

Hygienička doporučuje i zvýšit příjem zeleniny a ovoce. "A samozřejmě pestrou stravu tak jako během celého roku. A dostatečný pitný režim," doplnila.

[chooze:article;value:531766]

​Podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové lze očekávat, že pozitivních pacientů začne přibývat. Aktuální nižší čísla nově pozitivních se prý dala očekávat. V období Vánoc totiž dochází k poklesu evidovaných nákaz.

"V následujících týdnech nemocnost poroste," upozornila Macková. "I když bude výskyt respiračních nákaz růst, pořád se pohybujeme pod hranicí epidemiologického prahu," dodala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.