Do Česka se dostal sýr s fekální bakterií. V žádném případě ho nejezte, radí úřad

Na hrozbu nebezpečného sýra upozorňují čeští veterináři. Na pultech obchodů se totiž objevila balení plísňového sýra značky Morbier kontaminovaná fekální bakterií. Výrobek se prodával převážně v malých specializovaných obchodech.

Francouzský sýr kvůli chybě při produkci obsahoval nebezpečnou bakterii Escherichia coli. Ta způsobuje řadu onemocnění zejména trávicí soustavy. Mezi příznaky nakažení touto bakterií patří například krvavé průjmy. U dětí, starších lidí a těhotných žen mohou být komplikace dokonce fatální.

[chooze:article;value:533712]

​Podle Státní veterinární správy (SVS) se do Česka dostalo sedm bochníků sýra v celkové hmotnosti 49 kilogramů. "Díky rychlé reakci distributora se podařilo stáhnout z prodeje a neškodně zlikvidovat 27 kilogramů sýra. Minimálně 15 kilogramů bylo prodáno konečným spotřebitelům," upozorňuje mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Varování se týká sýru s názvem Morbier AOP Maison Monts et Terroirs od výrobce Route des Terroirs. Kontaminovány nebezpečnou bakterií mohou údajně být všechny šarže, které firma vyrobila do 11. října 2023.

Pokud takový sýr doma máte, v žádném případě jej nekonzumujte, vyzývá SVS. Doporučuje lidem potravinu vrátit v místě nákupu, které jim sýr proplatí. Výrobek se prodával především v prodejnách v Praze, Plzni a Moravskoslezském kraji.

Polskem se šířila nebezpečná bakterie. Zemřelo na ni nejméně 18 lidí (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.