Do Česka se přihnaly první bouřky. Vývoj bude dramatický, hrozí supercely

"Očekává se výskyt velmi silných bouřek s kroupami i kolem 3 cm, nárazy větru přes 90 km/h a intenzivními krátkodobými srážkami," varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve výstraze. Ta platí od středeční 16. hodiny do půlnoci.

První bouřky se začaly tvořit už po 15. hodině. "Pozor zejména v závětří Vysočiny a na severní Moravě. Na výrazné linii konvergence (sbíhavosti proudění) se tvoří první bouřky," napsali meteorologové na sociální síti X. "Explozivní vývoj svědčí o velkém množství dostupné energie, což je patrné i z poledního sondážního měření z Prostějova," doplnili.

"S ohledem na vysoký střih větru mohou bouřky rychle přejít do supercel s rizikem velkých krup a nárazů větru. Situace se bude patrně dost dynamicky vyvíjet v této oblasti během celého pozdního odpoledne a podvečera," předpověděl ČHMÚ. "Pozor na intenzivní supercelu směřující na Olomoucko. Riziko krup i kolem 3 cm a silných nárazů větru," doplnil poté.

Podle meteorologů navíc přijdou i přívalové srážky. Očekávají lokální zatopení i přívalové povodně. Vítr může vyvracet stromy a poškozovat majetek. 

"Bouřkové parametry na pozdní odpoledne, večer a první polovinu noci jsou zejména na Moravě velmi dobré. Bude zde dostatek energie pro výstupné proudy bouřek (CAPE přes 2000 J/Kg) a díky tryskovému proudění i velmi výrazný střih větru (20 až 25 m/s ve spodních 6 km, 15 až 20 m/s ve spodních 3 km, což už jsou poměrně výrazné hodnoty). Tyto parametry jsou ve zkratce dostačující pro tvorbu supercel s velkými kroupami," popsali meteorologové na facebooku.

[chooze:article;value:560217]

Vysoký stupeň nebezpečí platí pro Pardubický kraj (Králíky), Olomoucký kraj, Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí) a Moravskoslezský kraj.

Výstrahu vydali i pro Královéhradecký kraj (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj (Česká Třebová, Hlinsko, Holice, Chrudim, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice, Polička, Přelouč, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk), Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj a Zlínský kraj (Kroměříž, Luhačovice, Otrokovice, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Valašské Klobouky, Vizovice, Vsetín, Zlín).

V této části Česka mají nárazy větru překonat 65 km/h. K silným bouřkám se připojí i kroupy a intenzivní přívalové deště.

Že intenzivní bouřky přijdou, ale není stoprocentně jasné. "V takto teplém vzduchu bývá často i výraznější blokující vrstva stabilnějšího vzduchu, která zabraňuje jejich vzniku. A je otázkou , zda bude kromě fronty jiný dostatečný jiný impuls pro vývoj bouřek. Pokud ne, můžeme se také dočkat situace, kdy se bouřky vytvoří pouze na severovýchodě republiky a odtamtud se spolu s frontou velmi rychle přesunou do Polska," avizovali meteorologové.

Nejpravděpodobnější jsou silné bouřky v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. "Směrem na jih i východ odtamtud potenciál pro tvorbu bouřek výrazně klesá a na jihu Moravy se s největší pravděpodobností většina z vás s bouřkou nesetká vůbec. Pokud se ale nějaká vytvoří, může být také velmi nebezpečná," doplnili. Slabé bouřky mohou vzniknout i na severozápadě Čech. 

Ve čtvrtek si od bouřek Česko odpočine. V pátek ale mají přijít znovu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.