Do Česka stále teče ruská ropa. Skončit by to mělo v příštím roce

Nejpozději do poloviny příštího roku by se Česko mělo zbavit závislosti na ruské ropě a zajistit si plné zásobování ze západních ropovodů IKL a TAL, tedy z bavorského Vohburgu a italského Terstu. V Česku, konkrétně v Nelahozevsi na Mělnicku, už nainstalovali potrubí, které propojí tyto ropovody s českým tankovištěm.

"Začínají práce na rozšíření ropovodu TAL a to znamená, že se po 60 letech zbavíme závislosti na ruské ropě. Tím posilujeme energetickou soběstačnost a bezpečnost České republiky. Ve výsledku jde o jednu z největších změn na energetické mapě Česka. Je to přeměna naší energetiky, aby byla udržitelná, bezpečná a abychom dokázali mít dost energií od bezpečných dodavatelů za přijatelné ceny," uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:553620]

​"Jedná se o opravdu významný projekt, který významně posílí energetickou bezpečnost naší země a zároveň nám umožní postupně upustit od plateb za ruskou ropu ruskému diktátorskému režimu, a to je nejen v našem morálním, ale také strategickém zájmu," sdělil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Premiér Petr Fiala chce o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy požádat hned poté, co bude projekt TAL-PLUS dokončen. Ten má za cíl rozšířit kapacitu evropského ropovodu TAL a přivést do Česka o čtyři miliony tun ropy ročně navíc.

Náklady na projekt by se měly pohybovat mezi 1,3 a 1,6 miliardami korun. Hradit je bude společnost MERO plně ze svých výnosů. "To znamená, že nebudou potřebovat jedinou korunu ze státního rozpočtu. Díky té modernizaci bude ten ropovod patřit mezi nejbezpečnější a nejvýkonnější v rámci celé Evropy," řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Technologické úpravy by měly být hotové do konce roku. Následovat budou dokončovací práce a provozní testy, které by měly trvat zhruba do poloviny roku 2025.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.