Moderní bydlení

Do Česka stále teče ruská ropa za miliardy. Je to výhodné, řekl ekonom

Ruská ropa do České republiky stále proudí ve velkém. Je tomu tak i více než rok od začátku konfliktu, který Kreml rozpoutal na Ukrajině. "Máme platnou výjimku na dovoz ruské ropy. V tuto chvíli se tahá do rafinérie v Litvínově. Teď už v rámci zkušebního provozu ale vozíme i trochu ropy z ropovodu TAL. Ruská ropa má trochu jiné složení než ropa, která k nám míří z ropovodu TAL," řekl pro TN.cz ekonom Štěpán Křeček.

To potvrzuje i společnost ORLEN Unipetrol, která rafinérie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou provozuje. "Aktuálně testujeme naše technologie pro zpracování výhradně neruských rop, abychom věděli, jak dalece bude potřeba litvínovskou rafinérii rekonfigurovat," uvedl mluvčí společnosti ORLEN Unipetrol Pavel Kaidl.

Polský gigant totiž ruskou ropu zpracovává převážně v rafinérii na Mostecku. "V kralupské rafinérii, která je napojena na ropovod TAL/IKL, zpracováváme jen neruskou ropu. V litvínovské rafinérii, která je napojena na ropovod Družba, zpracováváme převážně ruskou ropu," doplnil Kaidl.

[chooze:article;value:500704]

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Marka Vošahlíka je v posledních letech poměr mezi ruskou ropou a tou z neruských zdrojů 50 na 50. "V průběhu jednotlivých let může docházet k mírným výkyvům v řádu jednotek procent," dodal.

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý oznámil podpis dohody na rozšíření ropovodu TAL. "To má pro Českou republiku obrovský význam. Navýšení kapacit ropovodu TAL umožní od roku 2025 zvýšení dodávek ropy pro ČR až o čtyři miliony tun za rok na celkových osm milionů tun od spolehlivých dodavatelů. To už je množství, které pokryje spotřebu obou našich rafinérií. Je to významný milník pro naši energetickou nezávislost na Rusku a na ropovodu Družba. Projekt TAL+ by měl být dokončen ještě dřív, než začne platit zákaz dovozu ruské ropy," upřesnil premiér.

Navýšení kapacity ropovodu TAL má ale řadu úskalí. "Spočívá v osazení stávajícího ropovodu výkonnějšími čerpadly a dalšími technickými zařízeními, včetně budování infrastruktury navázaného ropovodu IKL," uvedl Vošahlík.

[chooze:article;value:504382]

Podle Křečka povede rozšíření ropovodu TAL k většímu dovozu ropy ze Saúdské Arábie, Kazachstánu a Ázerbájdžánu. "V tuto chvíli nám vyhovuje tahat ruskou ropu, protože na ni platí zastropování. To způsobuje, že dovoz ruské ropy vychází velice výhodně. Proto jsou teď ceny pohonných hmot v České republice velice nízké," řekl ekonom.

Podle dat Českého statistického úřadu koupilo Česko v prvních třech měsících letošního roku ropu z Ruska za více než 9,4 miliardy korun. Meziročně se tak nákup ruské ropy v tomto období snížil o necelé tři miliardy korun. Od března loňského roku utratila Česká republika za ruskou ropu téměř 55,8 miliardy korun. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.