Do Česka vtrhla nová droga, kupují ji děti. Je 30krát silnější než marihuana

Několik měsíců jsou na českém trhu výrobky s látkou THC-P, o níž prodejci tvrdí, že je až 30krát silnější než marihuana. "Je to závod s časem. Oni přijdou s něčím na trh, vydělávají na tom, a ještě než přijde zákaz, mají už v záloze jiný produkt s jinou látkou, která ještě zakázaná není," tvrdí pro TN.cz protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Sám už má vytipovaných několik látek, jež by se mohly dostat na trh příště, a věří, že by brzy mohl přijít zákaz pro THC-P. O něm pokaždé musí hlasovat česká vláda a ta se rozhoduje na základě zpracovaných odborných posudků.

[chooze:article;value:525133]

​Vobořilovi se nelíbí, že se THC-P vůbec mohlo dostat do volného prodeje. "Je to etický přešlap prodejců, když ve velkém navalí na trh pro lidské zdraví nebezpečné zboží tohoto druhu," upozorňuje odborník. Drogu si mohou jednoduše koupit i děti, kromě e-shopů i v automatech v nákupních centrech. Zabere jim to jen pár vteřin.

THC-P vědci objevili teprve v roce 2019 a v malých dávkách se vyskytuje i v přírodním konopí. Žádné relevantní vědecké studie o vlivu na lidské zdraví zatím k dispozici nejsou. "Mohou se dostavit nežádoucí vedlejší účinky, jako je sucho v ústech, závratě nebo letargie," upozorňuje web leafwell.com.

"Předpokládá se, že THC-P může být jedním z důvodů, proč jsou některé odrůdy konopí mnohem účinnější než jiné, přestože mají podobnou nebo nižší koncentraci THC. Neexistuje však žádný jednoznačný důkaz," stojí dále v citovaném článku.

Zemědělci se chystají sklízet mák a technické konopí. Dohlíží na ně celníci (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.