Do Česka vtrhne arktický vzduch. Polární vír může srazit teploty hluboko pod nulu

Ještě během tohoto pracovního týdne budou teploty nadprůměrné, kdy rtutě teploměrů vyšplhají dokonce i k 10 °C. Vytáhnout však budeme muset deštníky, protože pršet bude nejen v nižších polohách, ale i na horách.

Meteorologové proto varují, že hladiny řek se mohou zvednout. Pro které kraje výstraha platí a jaké hrozí nebezpečí, zjistíte v tomto článku na TN.cz.

[chooze:article;value:535178]

Už v sobotu ale nastane zásadní zlom, který bude mít na svědomí mimo jiné polární vír. "Nad Británií se vybuduje rozsáhlá tlaková výše, která v podobě jakéhosi 'bloku' znemožní přísun teplejšího oceánského vzduchu nad naše území. Umožní naopak průniku mrazivého arktického vzduchu od severu," informoval na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

https://twitter.com/CHMUCHMI/status/1741847764713996701

Podle meteorologů se teploty mohou propadnout hluboko pod bod mrazu, zejména pak v polohách kolem 1 500 metrů. "Na začátku příštího týdne se dost možná dočkáme i celodenních mrazů, v případě jasných nocí i teplot hluboko pod -10 °C," doplnili odborníci.

Zatím však není jasné, jak dlouho toto počasí vydrží. "Existují ale náznaky, že toto chladné období by mohlo být delšího charakteru a nebude jen přechodné. Tak jako tak, většina příštího týdne bude s vysokou pravděpodobností ve znamení zimního počasí," uzavřeli meteorologové.

Zájem o lyžařské kurzy se snižuje. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.