Do české iniciativy se zapojilo 15 zemí EU. Munice na Ukrajinu dorazí v červnu

Premiér Petr Fiala hostil v úterý od 19 hodin v Praze v Kramářově vile pracovní večeři, které se kromě předsedkyně vlády Dánska Mette Frederiksenové a předsedy vlády Nizozemska Marka Rutteho zúčastnila také předsedkyně vlády Lotyšska Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda a zástupci Spojených států amerických. Jedním z nejdůležitějších hostů byl předseda ukrajinské vlády Denys Šmyhal.

"Bezpečnost Evropy závisí na zastavení ruské agrese. Ukrajina odolává ruskému útoku už více než dva roky, ale situace směřuje ke kritickému bodu. Potřebujeme zvýšit naši snahu a najít způsob, jak podpořit obranu Ukrajiny. To je to, proč jsme dnes tady," řekl premiér Petr Fiala na úvod setkání.

"Patnáct zemí Evropské unie a NATO už poskytlo pomoc ve výši 1,6 miliard euro (39,5 miliardy korun). A to se brzy projeví na ukrajinské obraně," uvedl. Premiér dále řekl, že první desítky tisíc kusů munice ráže 155 mm z české iniciativy dorazí v červnu. První zásilku pak může Ukrajina čekat už v příštích dnech. 

Druhým klíčovým bodem je pak podle Fialy ochrana proti ruským leteckým útokům. V tomto bodu ocenil český premiér německou iniciativu. Od počátku ruské invaze dostal Ukrajina od Česka a spojenců 918 kusů těžké techniky, téměř 21 milionů nábojů střední a 1,7 milionu velké ráže. 

[chooze:article;value:557490]

Fiala dále zdůraznil, že klíčovou prioritou Evropy je podpora rozvoje evropského obranného průmyslu a zvýšení obranných schopností, a to v dlouhodobém hledisku. "Sjednocená Evropská unie podporující Ukrajinu znamená silnější a jistější Evropu se silnějším hlasem na světovém pódiu," uzavřel premiér.

Polský prezident Duda uvedl, že odpovědnost posílit obranu Ukrajiny je na Západu. Situaci na frontě podle něj mohou změnit dodávky dělostřelecké munice. "Je to v našem společném zájmu. Musíme udělat všechno, abychom pomohli Ukrajině zastavit ruskou agresi," prohlásil. 

Lídři pětice zemí EU pak ve společném prohlášení potvrdili v Praze závazek, že budou pokračovat ve vojenské podpoře Ukrajiny, která vede boj proti ruské agresi.

"Budeme se bavit o tom, jak můžeme v této kritické fázi, kterou prožívá Ukrajina při své obraně, Ukrajině pomoci. Jak fungují iniciativy, které v současnosti existují, a co můžeme udělat nad rámec těchto iniciativ," nastínil premiér už dříve témata setkání. 

​"Schůzka je především o výměně informací a hledání toho, kam se posunout dál. Zúčastní se jí i reprezentanti USA. Budeme se bavit i o širším kontextu. Mimořádně důležitá je i účast ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala, abychom se bavili přímo s ním, co je potřeba," uvedl Fiala.

Pozvané země jsou podle premiéra ty, které se dlouhodobě podílejí na aktivitách a iniciativách zrychlující pomoc Ukrajině. "Právě Dánsko a Nizozemsko stály s námi u rozjetí české muniční iniciativy," vysvětlil premiér.

Ukrajina má útočit na ruském území

Premiér promluvil i o aktuálním tématu, kterým je debata o tom, zda má Ukrajina právo používat darované zbraně na území Ruska. "Já to považuji za naprosto logické, Ukrajina je země, která se brání ruské agresi a jako napadená země má všechna práva využít všechny možnosti pro svou obranu," řekl Fiala. 

V Praze ve čtvrtek a v pátek proběhne ještě setkání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance. Hlavním tématem bude opět válka na Ukrajině.

Politolog Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ve vysílání TN Live uvedl, že už je dnes jasné, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou bude trvat ještě řadu let. "Je potřeba se připravit i na horší scénáře, které s sebou může ruská agrese proti Ukrajině nést. To všechno vyžaduje těsnější mezinárodní spolupráci ve všech formátech, které k tomu jsou k dispozici," řekl politolog.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.