Do Chorvatska už ne, zuří Čech. Moře v proslulém letovisku zaplavily výkaly

[chooze:gallery;value:32298]

​Slunečné počasí, dlouhé pláže, tyrkysové moře a od Česka, co by kamenem dohodil. Pan Václav do Chorvatska jezdí už mnoho let a stejně jako spousta jiných Čechů měl pro tuto destinaci dlouho slabost. Příští rok se ale už vrátit nehodlá.

Se svou rodinou v červnu, ještě před začátkem hlavní sezóny, navštívil Brelu na Makarské riviéře, která se pyšní klidnou atmosférou a jedněmi z nejkrásnějších pláží na světě. Sám Václav uznává, že se jedná o půvabné místo. "Město je úchvatné a podmanivé. Ubytování nádherné, stejně jako přístup místních obyvatel," popsal pro redakci TN.cz, na kterou se obrátil se svou zkušeností. 

[chooze:article;value:511632]

​Moře podle něj bylo po většinu času průzračné a krásné, během 14denní dovolené se jim ale dvakrát stalo, že bylo pobřeží znečištěné výkaly. "Nechutný, stovky metrů dlouhý pruh smradlavé pěny, fekálií, rozemletých papírů a místy i hygienických potřeb pro ženy, jako jsou vložky," popsal nepříjemný zážitek, který podložil fotografiemi i videi. 

Připustil, že s výjimkou těchto dvou dnů bylo vše v pořádku, na zkažení dovolené to ale stačilo. "Je smutné, čemu nás dokážou v této zemi vystavit. To předčí i vyšší ceny a množství turistů. Každý, kdo jede k moři, si ho přeje mít minimálně čisté," pokračoval Václav. 

"Igelitová taška nebo plastová flaška je záležitostí jednotlivců, ale tohle je snad cílené. Vidět se koupat rodiče s opravdu maličkými dětmi, které nevědomky vystavují zdravotním problémům, je opravdu nezapomenutelný zážitek. Naše větší děti jsme ani přes naši znalost před zdravotními problémy neuchránili," dodal. 

[chooze:article;value:511116]

​Přestože Chorvatsko milovali, ani on, ani jeho manželka už se tam znovu vrátit nechtějí. Loni tam totiž řešili úplně stejný případ, letos se proto rozhodli jet do jiného letoviska. "Nejvíc nás bolelo to, že když máte odjíždět večer, tak se celý den nevykoupete. Prostě to tam je – na pláži, ve vodě, všude. Pro Chorvatsko máme slabost, ale tohle opravdu nejde. Brela je skutečně top místo, tzv. královna Jadranu, a ani to nepomohlo. Krále, kdyby existoval, už bych nevolil," zakončil pan Václav. 

Nedaleko Brely, v letovisku Baška Voda, aktuálně pobývá jiný český turista Denis se svou rodinou, který má opačnou zkušenost. "Prošli jsme už pět pláží a všude je čisto a průzračné moře," prozradil. 

Není to letos poprvé

O Jaderském moři znečištěném výkaly jsme loni informovali několikrát (například v tomto článku). Stejný problém letos nastal ještě před začátkem hlavní sezóny. V polovině června chorvatský internetový deník Novi List informoval, že kvůli fekáliím byly uzavřeny tři pláže v letovisku Novi Vinodolski nedaleko ostrova Krk. Důvodem bylo vypouštění odpadních vod do moře kvůli nefunkčnímu kanalizačnímu systému. 

Na druhou stranu je potřeba říct, že podle série laboratorních testování má Chorvatsko jedno z nejčistějších mořských pobřeží v Evropě. Z 22 zemí, kde se testy provádějí, se letos umístilo na třetím místě, píše web HRT. Před ním je Kypr a Řecko. 

[chooze:article;value:508972]

​HRT zmiňuje právě i nedávnou událost ve městě Novi Vinodolski a uvádí, že odpadní potrubí je náchylné k poškození. "Pokud se to stane, koupání na takových plážích je rizikové a hrozí přenos infekčních nemocí. Problém však velmi rychle a efektivně vyřešily městské technické služby," uvedla mikrobioložka a vedoucí laboratoře ústavu veřejného zdraví Darija Vukičová Lušičová. 

Každou sezónu se v Chorvatsku dělá deset odběrů na více než tisícovce míst. Brela je přitom skutečně vyhlášeným letoviskem, zejména tamní pláž Punta rata. Americký magazín Forbes ji v roce 2004 zařadil mezi deset nejkrásnějších pláží světa. V rámci Evropy byla dokonce na úplně prvním místě. 

To, co letos mohlo turisty v Chorvatsku nemile překvapit, je nárůst cen oproti loňsku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.