Do datovek se stále nepřihlásily statisíce lidí. Mohou jim hrozit penále

Stát do března založil přibližně dva miliony datových schránek. Zhruba 760 tisícům podnikatelů a právnických osob ale stále nepřišel doporučený dopis s přihlašovacími údaji, nebo se do své schránky zatím nepřihlásili.

"Ta obálka mi ještě nepřišla, takže jsem si o ni musel na poště zažádat. Doufám, že už to dorazí," říká živnostník Michal Mann. A to není jediný problém, který se se schránkami pojí. "Je tam velká řada nedostatků – nemůžete si hromadně archivovat zprávy, přeposílat dál, velmi špatně se v nich filtruje," stěžuje si ředitel pražské pobočky společnosti Atlas Group Jan Fišer.

Problémem je také to, že zpráva v datové schránce vydrží pouze 90 dní a poté je odstraněna. Lidem tak mohou uniknout důležité informace. Vyřešit to má tzv. datový trezor, který je součástí schránky. "Je určen k tomu, abyste o žádnou zprávu po té 90denní lhůtě nepřišli a měli ji pořád k dispozici," vysvětluje ředitel odboru eGovernmentu Ondřej Menoušek.

[chooze:article;value:498991]

Služba ale není zadarmo. Uživatelům se sice sama automaticky aktivuje a po dobu 3 měsíců mají její zkušební verzi zdarma, ale poté je služba zpoplatněna. "Není to však tak, že by to bez vědomí toho uživatele přešlo na placenou verzi," uklidňuje veřejnost mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Ceny za uložení zpráv se pohybují od 120 korun až po zhruba 30 tisíc. "Záleží kolik zpráv si předplatíte. Pokud 20 zpráv, tak to začíná na 120 korunách. Pokud je to tisíc zpráv, tak tomu odpovídají i ty ceny," vysvětluje Vitík. Když lidé zaplacený limit vyčerpají, nebo si zprávy neuloží, po vypršení verze zdarma o zprávy přijdou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.