Do Evropské komise se hlásí už 22 kandidátů. Von der Leyenová chce více žen

V tuto chvíli je do pozice nových eurokomisařů nominováno 16 mužů, včetně českého kandidáta – současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN).

Oproti tomu jen šest států vysílá do Bruselu ženu, samozřejmě jednou z nich je i znovuzvolená předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která zastupuje Německo. Zbývá tedy pouze pět zemí, které své nominanty ještě nezveřejnily, a některé z nich, například Dánsko nebo Itálie, operují také pouze s mužskými jmény. Složit genderově vyváženou komisi je tak pro von der Leyenovou téměř neřešitelný rébus.

[chooze:article;value:571058]

​Už několik týdnů se spekuluje o tom, že na kandidáty zatlačí přes portfolia nových eurokomisařů. Těch ale není tolik slabých, aby to von der Leyenové dalo páku na všechny země, které vyslaly muže.

Kromě nadbytku mužů je tu i další problém. Řada zemí vsadila stejně jako Česko na nominanta s finanční minulostí, aby získala vytoužené ekonomické portfolio.

Aby takové portfolio získal právě Jozef Síkela, tak bude diplomaty a politiky čekat možná o poznání složitější vyjednávání, než se očekávalo.

Síkela v Bruselu usiluje o vlivné ekonomické portfolio. Ty jsou tři, říká Zlámalová (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.