Do Evropy se valí oblak kouře. Dým z kanadských požárů překonal Atlantik

Už několik týdnů hoří na východě Kanady nejničivější lesní požár v novodobé historii severoamerického státu. Za oběť mu padlo více než 7 milionů hektarů lesního porostu, což je nejvíce od roku 1995, kdy oheň za celý rok spálil 6,8 milionu hektarů. Kanada přitom není ještě ani v polovině letošní sezony lesních požárů. 

Škodliviny z kanadských požárů ale nezůstaly jen v Severní Americe. Kouř se totiž dostal až do Evropy. "Kouř přinesl jetstream, tedy tryskové proudění ve větších výškách. Tento typ proudění je schopen přenést například také písek ze Sahary až na Floridu," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

Dobrá zpráva je ale ta, že v Česku se kanadského kouře bát nemusíme. Zůstane totiž jen na západním pobřeží Evropy a ani tam nebude nijak zvlášť nebezpečný. "Kouř půjde nanejvýš do Velké Británie, Irska. Tam budou mít po několik dní díky červánkům způsobeným prachovými částicemi hezké východy a západy slunce," dodala Honsová.

Český hydrometeorologický ústav také dodal, že kouř se dostal i na Pyrenejský poloostrov a do Francie a Německa. "Je to velmi neobvyklý fenomén, protože částice se obvykle rozptýlí dřív, než stačí překonat Atlantský oceán," napsal ústav na twitteru.

[chooze:article;value:510872]

​Není to poprvé, co se kouř z kanadských požárů dostal nad Evropu. Na začátku června přinesl vítr dým do Norska. Tam způsobil slabší mlhy, ale ty nebyly dostatečně silné, aby mohly představovat zdravotní riziko, píše portál Guardian.

Teď se až nad Evropu dostal dým a prach z požáru, pro který se stalo typickým především silné znečištění vzduchu. Svět obletěly záběry, jak se obloha ve velkých amerických městech na východním pobřeží jako New York nebo poblíž Velkých jezer jako Chicago zbarvila místy až do červena. V nejhorších chvílích byla kvalita vzduchu v kanadské Ottawě natolik špatná, že pouhé dýchání po 24 hodin bylo stejně škodlivé jako vykouření 11 cigaret.

Podívejte se záběry z USA ze začátku června, kde se kvůli požárům v Kanadě zbarvilo nebe do oranžova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.