Do Evropy se žene bouře Wencke. Hrozí sníh, prudký déšť i silné vichřice

Počasím v Evropě zamává v následujících dnech tlaková níže, která dostala od meteorologů jméno Wencke. Ta se má podle portálu iMeteo přesouvat přes jih Severního moře směrem na Dánsko a Skandinávii.

Nejhorší počasí očekávají meteorologové v noci na pátek. Nad Německem mohou poryvy větru přesahovat i rychlost vyšší než 100 km/h. Meteorologové zároveň varují, že vítr o takové síle může napáchat nemalé škody. Kromě silného větru ale bouře Wencke přinese i vydatné sněžení a prudký déšť.

​Česko se do středu bouře, kde by měl tlak klesat až pod 970 hPa, zřejmě nedostane. I u nás ale meteorologové očekávají zhoršení počasí, připravit bychom se měli na větrné i deštivé podmínky.

[chooze:article;value:543015]

Podle Českého hydrometeorologického ústavu má být ve čtvrtek zataženo. Zatímco v Čechách prší už od rána, na Moravu a Slezsko se déšť přivalí až později odpoledne a večer. Silnější nárazy větru se mají objevit spíše na horách, kde mohou dosahovat až rychlosti 70 km/h.

"Na návětří hor počítáme s trvalejšími srážkami. Za celý dnešní den může na jihozápadním návětří Jizerských a Orlických hor a Krkonoš, případně také Šumavy spadnout i kolem 40 mm," uvádí meteorologové.

Od čtvrtečního odpoledne je také v platnosti výstraha. ČHMÚ varuje před vydatným deštěm zejména v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Výstraha před povodněmi pak platí pro Středočeský, Plzeňský, Královéhradecký a Pardubický kraj.

S deštěm se nerozloučíme ani v pátek. Místy se může objevit déšť se sněhem nebo i samotné sněžení. Vítr by měl postupně slábnout. Sněhové či smíšené srážky ale meteorologové očekávají i v sobotu a neděli.

Na začátku týdne připomínalo počasí spíše jaro:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.