Do Evropy vtrhl smrtící virus. Už má dvě oběti, tři lidé jsou v kritickém stavu

Zmutovaný virus prasečí chřipky A H1N1 se znovu objevil v Evropě. V Itálii už má na svědomí dvě oběti. Nemoci podlehl 55letý muž, který se léčil s chronickými nemocemi. Druhou obětí je 47letý muž, který byl až do nákazy virem zdravý.

V nemocnici San Bortolo v italském městě Vincenza je s prasečí chřipkou hospitalizovaných dalších pět pacientů. Tři z nich jsou ve vážném stavu. "Poprvé vidím tolik kritických případů najednou," řekl tamní lékař deníku Leggo.it, který o výskytu nemoci v Evropě jako první informoval.

Virus prasečí chřipky může vyvolat i další komplikace, mezi které patří zápal plic, horečka či nedostatečná saturace krve kyslíkem. Jedna z pacientek ve vážném stavu je napojena na mimotělní membránovou oxygenaci, která zajišťuje okysličení krve v době, co tak nečiní plíce.

[chooze:article;value:536516]

​Situace se v Itálii každým dnem zhoršuje a zátěž pohotovostí se jen za posledních pár dní zvedla o 20 až 30 procent. V nemocnicích dochází i lůžka. Na vině je podle lékařů hlavně nízká proočkovanost proti chřipce. Vakcína by totiž měla zmírnit průběh onemocnění i v případě A H1N1.

Podle deníku EuroNews jde o mutaci viru, který způsobil pandemii v roce 2009. Tehdy se první případ objevil v polovině března v Mexiku. V Evropě jako první výskyt hlásila Velká Británie a Španělsko. V Česku byl první pacient objeven v druhé polovině května.

Případy respiračních onemocnění nyní zesilují i v jiných zemích Evropy. Například ve Španělsku tento týden znovu zavedli roušky ve zdravotnictví. Chřipka tam cirkulovala s větší intenzitou než obvykle. Ve velkém stále koluje i covid.

V Česku prudce přibylo lidí s onemocněním srdce. To je častou příčinou úmrtí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.