Do Francie dorazil olympijský oheň. Ceremoniál sledovalo přes 150 tisíc lidí

Olympijský plamen do jihofrancouzského přístavu v Marseille přivezl z Řecka třístěžňová loď Belem, napsal uvedl portál France 24. Slavnostní příjezd lodi, kterou doprovázely stovky malých člunů, doplnila letadla z týmu Patrouille de France, která na obloze vytvořila olympijské kruhy.

Pochodeň z paluby na pevninu odnesl držitel zlaté olympijské medaile v plavání Florent Manaudou, který ji předal paralympijskému vítězi ve sprintu Nanteninu Keitovi. Od něj pochodeň putovala do rukou francouzskému rapperovi Julovi, který s ní zapálil olympijský kotel. Ceremonii přihlížel kromě mnoha význačných hostů i francouzský prezident Emmanuel Macron.

[chooze:article;value:551033]

Aby se plamen dostal na místo konání letošní olympiády, musel ze zámoří urazit celkem 12 000 kilometrů dlouhou pouť. "Znamená to konec příprav - hry vstupují do života Francouzů. Plamen je tady. Můžeme být hrdí," řekl prezident Macron.

Podle BBC vyrazí štafeta s olympijským ohněm z přístavu podél pobřeží Středozemního moře ve čtvrtek a bude putovat po Francii a šesti zámořských územích, aby 26. července dorazila do Paříže na zahajovací ceremoniál.

https://twitter.com/Olympics/status/1788348564478788051

Na hladký průběh celé události dohlíželo podle úředníků na 6 000 policistů, psovodů i odstřelovačů elitních jednotek. "Život v Marseille jde dál, ale za přísných bezpečnostních podmínek," řekl ministr vnitra Gerald Darmanin. "Je to bezprecedentní úroveň bezpečnosti."

Francie zvýšila stupeň bezpečnostní hrozby loni v říjnu poté, co byl při útoku nožem zabit učitel, přičemž panují obavy, že války na Ukrajině a v Gaze by mohly úroveň nebezpečí ještě zvýšit. V dubnu letošního roku pan Darmanin hovořil o online hrozbě pro evropské sportovní akce, kterou podle něj veřejně ohlásila skupina Islámský stát.

[chooze:article;value:554384]

Předseda organizačního výboru Paříž 2024 Tony Estanguet uvedl, že Marseille je jasnou volbou pro pořádání přehlídky lodí vzhledem k tomu, že je nejstarším francouzským městem a byla založena Řeky. Starosta Marseille podle informací deníku Le Monde odhadl účast na slavnosti na téměř 230 000 lidí.

Prezident Emmanuel Macron pochválil úsilí bezpečnostních složek v Marseille a po zhlédnutí příjezdu ohně řekl, že doufá, že olympiáda Francii stmelí. "Chci, aby si naši krajané představili, že je to okamžik jednoty a že jsme toho schopni a že na to můžeme být hrdí," řekl Macron.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.