Do Gazy zamíří až 150 kamionů pomoci. Pro uprchlíky hranice zůstanou zavřené

Civilistům v Pásmu Gazy, které je už několik dní odstřižené od elektřiny, potravin a léků, svitla naděje. První kamiony s humanitární pomocí by mohly vyjet už v pátek. "Bylo to tvrdé jednání. Dohodli jsme se zatím na dvaceti kamionech. Celkem jich bude 150, ale bude záležet, jak to půjde. Pokud je Hamás zabaví, nebo je nenechá projet, tak dohoda končí," řekl americký prezident Joe Biden.

Po americkém prezidentu Bidenovi nebo německém kancléři Scholzovi zavítal na Blízký východ také britský premiér Rishi Sunak. "Palestinci jsou také oběťmi Hamásu, a proto jsem rád za vaše rozhodnutí o humanitární pomoci v Pásmu Gazy," prohlásil Sunak.

[chooze:article;value:526227]

​Podle izraelské vlády od začátku války zemřelo přibližně 1400 Izraelců. Palestinské úřady zase uvedly, že počet obětí odvetných akcí izraelské armády v Gaze se blíží ke čtyřem tisícům. Gaza se stále vzpamatovává z výbuchu v areálu tamní nemocnice, ze kterého se oba tábory navzájem obviňují. "Lidé tu létali vzduchem, i různé utržené části těl. Přímo přede mnou uhořel muž," popsal obyvatel Gazy Mahmúd.

Za posledních 24 hodin podnikl Izrael nálety na stovky cílů v Pásmu Gazy, při kterých zemřela i první žena ve vedení Hamásu. Další izraelské střely mířily na hranice s Libanonem, odkud na židovský stát útočí militantní šiítské hnutí Hizballáh. "Jsme ve střehu, a pokud chce Hizballáh rozpoutat válku, měl by se nejprve podívat na fotografie města Gaza," sdělil ministr obrany Izraele Jo’av Galant. K odpovědnosti za odpálení některých raket z území Libanonu se ale přihlásil i Hamás.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.