Do hledáčku Běloruska se dostala další země. Vyhrožuje jí vojenskou akcí

Bělorusko se podle deníku Kyiv Independent rozhodlo obout do další země. Tentokrát vyhrožuje Litvě, a to s argumentem, že má plné právo přes zemi převážet zboží. Přes její území chce prý "prorazit koridor".

S tvrzením přišel první náměstek státního tajemníka Rady bezpečnosti Běloruska Pavel Muravejko. Podobná slova od něj zazněla ale už dříve. "Z logiky věci máme důvody k tomu, abychom za použití síly prorazili pro nás životně důležitý koridor," řekl koncem října.

Litevské ministerstvo zahraničí se ale proti Muravejkovým plánům silně ohrazuje a upozorňuje, že by jeho tvrzení mohla pro Litvu znamenat "otevřenou hrozbu". Po Minsku požaduje, aby se k situaci oficiálně vyjádřil.

[chooze:article;value:519860]

​Kvůli rostoucímu napětí vztahů s Běloruskem se Litva podle agentury DPA rozhodla posílit pohraniční kontroly. Litevská pohraniční stráž chce v následujících dvou letech přijmout alespoň 450 nových členů. Aktuálně jich má přibližně 4 300.

K posílení začalo docházet už poté, co od roku 2021 obviňuje společně s Polskem a Lotyšskem Bělorusko z toho, že záměrně přivádí migranty na jejich hranice, aby vyvolalo politické napětí. Očekává se, že pohraniční síly posílí i v následujících letech.

Europoslanci nechtějí Rusko a Bělorusko na OH v Paříži. Sepsali petici (09/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.