Do Japonska jede z Prahy velká delegace. Výlet kamarádů, tvrdí opozice

Praha do Japonska posílá své zástupce na veletrh nových projektů a technologií pro takzvaná chytrá města a kvůli navazování nových kontaktů. "Jedu reprezentovat Českou republiku na veletrh. Praha má partnerskou smlouvu s městem Kjóto a samozřejmě navštívíme i další města podle už připraveného plánu," uvedl radní pro Smart City, IT a vědu a výzkum Daniel Mazur (Piráti).

Kromě Mazury se do Asie podívají i zastupitelé Jaromír Beránek (Piráti) a David Procházka (STAN). Podle opozice se o cestě rozhodlo na poslední chvíli.

"O tom rozhodla stará rada, to klidně mohli počkat těch deset dnů. Od 16. února tady máme nového primátora, novou radu, ať si oni rozhodnou, je to jejich politická odpovědnost pak," prohlásil opoziční zastupitel Patrik Nacher (za ANO).

"Původně to vypadalo, že tam jedou tři zastupitelé, za piráty a za STAN," upozornil magistrátní předseda kontrolního výboru Ondřej Prokop (ANO). Do Japonska na konci tohoto týdne ale nakonec zamíří hned 12 členů výpravy a předpokládané celkové výdaje na cestu tak přesahují 795 tisíc korun.

[chooze:article;value:488674]

"Oni tam mají pak soukromý program, byť si to platí, tu část, jak jsem pochopil, toho pobytu, ne tu cestu, tak mně to přijde nevhodné takhle směšovat pracovní cestu a soukromý výlet. Jaký to potom dává signál do té společnosti?" ptá se Nacher.

Do Japonska navíc pojede i jeden zástupce městské společnosti. Jde o operátora ICT který pro Prahu zajišťuje třeba systém Lítačka. Na tuto společnost je navázán i další spolucestující Cyril Klepek, který ale do Japonska jede v roli šéfa soukromé firmy. V ICT působí v dozorčí radě, kam ho navrhlo uskupení Praha Sobě. Kromě Klepka s delegací jedou i další tři zástupci soukromých firem. A to není všechno.

Do země vycházejícího slunce kromě politiků pojedou také čtyři úřednice magistrátu hlavního města z oddělení zahraničních vztahů. "Zase je zvláštní, že jich jede tolik. Myslím čtyři. Většinou to bývá jeden nebo dva. Jsou to dámy, které mi připadá, tam pan primátor posílá za odměnu," poznamenal Prokop.

"Za magistrát je docela běžné, že delegace doprovází zaměstnanci úřadu a poskytují tam delegaci servis a podporu, ta velikost delegace je pak přímo úměrná šíři a významu akce a v tomto konkrétním případě pak specifickým pravidlům, které Japonsko má," sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Na neúměrně velké množství magistrátních úřednic při této cestě poukazují i bývalí protokoláři hlavního města či Pražského hradu. Obvyklé podle nich prý je, když při podobných cestách kontakt zprostředkovávají diplomaté.

[chooze:article;value:490639]

"Je to velmi podivné, ty zásadní věci se dojednávají na seniorní úrovni, k tomu obvykle stačí dva nebo tři výše postavení úředníci, takový komparz úřednic je poněkud podivný," upozornil politolog Jiří Pehe.

"Je to prostě normální výlet kamarádů pro kamarády. Možná za odměnu za jejich služby na magistrátu, to můžeme jenom spekulovat," myslí si zastupitel Josef Nerušil (SPD). 

Cena samotné cesty, takřka 800 tisíc, ještě navíc nemusí být finální. Záleží na jejím konečném vyúčtování dostupném až po návratu.

Náměstkyně jede hned na dovolenou

S nástupem nového vedení na pražském magistrátu se ukazuje, že skandálů a problémových situací asi ubývat nebude. Po vlně kritiky kvůli cestě do Japonska se terčem opoziční kritiky stala zastupitelka a náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti). Ta hned po prvním týdnu v nové funkci odjíždí na třítýdenní dovolenou. Její cestu chtějí na příštím zastupitelstvu dokonce řešit zastupitelé za SPD v interpelacích.

"Když se ztratí pět měsíců vyjednáváním, neboli neschopností politiků, tak pak udělat to první, že odjedu na tři týdny na dovolenou, tak je to neuctivé k voličům, řekl bych téměř skandální," myslí si politický komentátor Václav Dolejší.

"Přijde mi to trochu zvláštní v tom, že týden po zvolení, v době, kdy má přebírat agendu, tak jede na tři týdny. Je to nějaký signál do té společnosti," řekl Nacher. "Pracovně jsem se nezastavila od července a nemám problém přiznat, že potřebuji na nějakou dobu vypnout. Signál pro společnost je především chování poslance Andreje Babiše (ANO - pozn. red.), který nechodí do práce prakticky nikdy," reagovala Komrsková.

[chooze:article;value:490285]

"V rámci interpelací se na to zeptáme, budeme chtít slyšet, jestli si takhle paní Komrsková představuje pracovní výkon," avizoval Nerušil.

"Paní Komrsková se účastnila zdlouhavých, několikaměsíčních jednání. Kdy jindy by si měla vzít dovolenou než předtím, než se začne věnovat práci," obhajuje náměstkyni Pehe.

Někteří analytici připomínají, že v minulosti bylo vedení magistrátu zatíženo nejrůznějšími problémy a kauzami, které narušovaly jeho běžný chod. Týkaly se i současného primátora Bohuslava Svobody (ODS).

[chooze:article;value:489457]

"Měl své problémy s případem Opencard, kde byl samozřejmě soudy očištěn, ale dost dlouho byl kolem toho tahaný po soudech," připomněla komentátorka Lenka Zlámalová. "Je tady spousta zájmů, spousta lobbistů, kromě toho taky spousta peněz, třeba i městských společností, kde je hodně teplých křesel. Když v čele toho města není silný leader s velkou vizí, tak se Praha nepohne," doplnil Dolejší.

Svoboda čelí kvůli mnoha funkcím, které najednou zastává, ostré kritice. V reakci už dal k dispozici své posty ve sněmovních výborech, vzdal se místa přednosty gynekologické kliniky, členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny a tento týden ukončil po 55 letech i svou lékařskou praxi. Poslanecký post si ale ponechává.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.