Do kempů v Českém ráji se lidé rádi vrací. Láká je turistika i koupání

V malebném prostředí Malé Skály je hned pod zříceninou hradu Vranov u splavu řeky Jizery skromný, ale přívětivý autokemp. "Máme lodě i rafty a zabezpečujeme i koloběžky zpátky po cyklostezce," řekl Zdeněk Bursa, provozovatel autokempu Malá Skála. Ceny jsou lidové. "Dospělá osoba stojí sto korun, dítě sedmdesát, auto stovku, stan taky stovku," dodal Bursa. 

Karavany zaparkujete za 120 a obytné vozy za 220 korun na den. Mají tu 20 ohnišť a se sháněním dříví si hlavu lámat nemusíte. "Bedna dřeva u nás stojí 90 korun, upřesnil Bursa.

"Sice to vypadá minimalisticky, ale záchody jsou vždycky čisté, ve sprchách teče vždycky hodně teplé vody," řekla jedna z návštěvnic kempu. Umývárnu tady zrekonstruovali před čtyřmi lety, sprchovat se můžete za dvacetikorunu celých 5 minut. 

[chooze:article;value:562209]

Kemp v Sedmihorkách patří mezi 10 největších v Česku, ročně ho navštíví přes 30 tisíc lidí. "Nejlevnější je ubytování ve stanu. Nejdražší je v mobilních domech nebo sedmilůžkových velkých chatách. Den 4 000 korun," uvedl prokurista kempu Sedmihorky Josef Bém.

Nové mobilní domy připomínají spíš chatu. Dolečkovým z Brna se tu líbí blízkost skal a příjemné koupání. "Tak jsme se sem vrátili a příští rok přijedeme zas," svěřil pan Jan Doleček. Paní Chalušová zase jezdí do Sedmihorek 12 let a během té doby se její parta rozrostla na 16 členů.

V kempu je nové hřiště pro nejmenší a pro větší děti i workoutové hřiště. A když prší, přijde vhod kavárna s třípatrovým funparkem. V kempu jsou kromě veřejné kuchyňky také tři kiosky a restaurace, ve které se vaří až 15 druhů jídel denně.

O pár kilometrů dál je malý útulný kemp Zrcadlová koza. I tady je vidět, že se investovalo. "Máme nové sociální zařízení, chatičky máme úplně po rekonstrukci, atrakce na hřišti," vypočítává Radka Tomášková, provozovatelka kempu Zrcadlová koza. "Chatička se dá použít jako šestilůžková protože tady jsou dveře. Cena je 850 korun," doplnil Oldřich Tomášek.

Kromě chatiček a stanů se tady mohou lidé vyspat také v pravém indiánském teepee. A ten kdo by se chtěl suchou nohou dostat do sousedních Dolánek, může použít přívoz. Všechny tři kempy naší kontrolou prošly.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.