Do lesa: Lidé o Vánocích krmí divokou zvěř. Často volí nevhodnou potravu

Krmit zvěř o vánočních svátcích je jedním z nepsaných mysliveckých zákonů. Divoká zvířata se totiž musí připravit na zimní období a vytvořit si tukovou zásobu. "Správné přikrmování nám například ovlivní růst parůžků, vývoj mláďat nebo snůšky pernaté zvěře," prozradila v pořadu Do lesa Štěpánka Kováříková z Lesů hlavního města Prahy.

O vánočních svátcích do lesa proudí řada lidí, kteří nechávají zvířatům v krmelcích potravu. "Důležité je, aby byl v přírodě dodržován klid, protože je pro zvěř jakýkoliv pohyb vysilující," pokračovala Kováříková.

Škodit zvířatům nemusí jen hlukem, ale i v dobré vůli doneseným jídlem, které není vhodné. 

[chooze:article;value:474634]

"Pokud chce někdo přilepšit zvěři, doporučuji kontaktovat místní myslivce v dané honitbě. Ti určitě rádi poradí. Co určitě nedoporučuji nosit, jsou zbytky jídla, sladkosti, exotické ovoce a pečivo," dodala.

Doporučená potrava pro zvěř spadá do čtyř kategorií. Těmi jsou objemná, jadrná, dužnatá a minerální.

"Do minerálních zařadíme například minerální lizy a sůl, protože srstnatá zvěř trpí na nedostatek sodíku. V objemných krmivech předkládáme sušenou trávu nebo listy keřů a stromů. V dužnatých krmivech předkládáme jablka či mrkev. Ty však nesmí projít mrazem. Jadrná krmiva jsou bohatá na hodně živin. Zařazujeme tam obiloviny, jako je ječmen nebo oves," uvedla Kováříková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.