Do moravského města přišel nový zubař. Už nepřijímám, mám plno, hlásí po pár hodinách

Nová zubní ordinace LK Stomatologie z Rožnova pod Radhoštěm ohlásila na svém webu termín otevření na 1. září. Nyní už zdravotnické zařízení, za kterým stojí zubař Ladislav Kováč, má plno. Lidé, kteří nejsou u žádného dentisty registrovaní, proto nevycházejí z údivu.

"V Rožnově je prý nový zubař, ví o tom někdo něco více?" ptala se na facebooku v pondělí Kateřina Bubeníčková. "Ten neměl registr ani 24 hodin a bylo plno," reagovala další diskutující.

[chooze:article;value:496851]

​Město Rožnov pod Radhoštěm ale prý dělá pro získávání nových zubařů, kterých je nedostatek, maximum. "Díky tomu, že pan Kováč otevřel ordinaci, se situace zlepšila. Ale on musí přijímat pacienty i ze širokého okolí a my nejsme schopni vyřešit situaci pro celé Rožnovsko," vysvětluje mluvčí města Petra Graclíková.

Radnice ve snaze získat nového dentistu, poskytla Ladislavu Kováčovi výhodně úročenou půjčku ve výši 1,5 milionu korun a snaží se nalákat i další lékaře. "Ještě do konce letošního roku zřídíme novou ortodontickou ordinaci. A jsme v kontaktu i se zubařkou, která by měla nastoupit během dvou let, protože je aktuálně na mateřské dovolené. Potom ale zvažuje, že by ordinovala u nás," upřesňuje rožnovská mluvčí.

Příště už ale město podle ní možná nebude nabízet jen výhodné půjčky, ale i přímou finanční podporu. Problém nedostatkové zubní péče však nesouvisí jen a nedostatkem lékařů. Každý z dentistů může mít na pojišťovnu jen omezený počet registrovaných pacientů, řada z nich ale péči nevyužívá. A blokují místa těm, kteří si zubaře hledají. Na problém TV Nova upozornil prezident České stomatologické komory (ČSK) Roman Šmucler.  

"Zjistili jsme, že 83 procent lidí má stomatologa na pojišťovnu, ale strašně smutné je, že jenom 60 procent jde na prohlídku a spousta z nich tam nebyla pět let," vysvětluje šéf ČSK.

 Na Plzeňsku nemají psychiatry, jinde zase chybí zubaři nebo praktičtí lékaři (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.