Do případu Čechů v Chorvatsku se vložil stát. Otci mrtvého chlapce hrozí až 8 let

"Náš konzul ve Splitu je od začátku v kontaktu s chorvatskou policií. V nemocnici mluvil i s jednou ze zraněných žen a s dnes už zadrženým mužem. Je v kontaktu i s příslušníky jedné z rodin, která je v Česku. Všem poskytuje konzulární asistenci, i zadrženému muži," řekl TN.cz mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. 

Mluvit o vydání zadrženého muže do České republiky je podle ministerstva předčasné. "Muž byl zatím zadržen, nikoli obviněn. My nevíme, jestli ho třeba nepustí a jestli se to nebude vyšetřovat v Česku," uvedl mluvčí v pátek před desátou hodinou dopoledne.

[chooze:article;value:561235]

"Konzulární asistence obnáší například pomoc při vyhledání tlumočníka, pokud daný člověk nerozumí jazyku země, ve které se nachází. Podle mých informací je tento tlumočník zajištěn a rodina ho má už od začátku," popsal mluvčí Drake.

"Dále to je pomoc při potřebě právní pomoci. Ambasáda tam má kontakty na právníky, kteří umí fungovat s Čechy," doplnil.

Důležitá je i psychická opora na místě, kterou konzul zajišťuje. "Ukazuje se, že v těchto situacích je dobré mít na místě někoho, kdo umí takovým situacím čelit. Má tam kontakty a má chladnou hlavu," dodal Drake.

V případě, že by chorvatská policie muže obvinila, zažádala by česká policie podle mluvčího o převzetí vyšetřování.

[chooze:article;value:561123]

​Nicméně v pátek ráno zadarská policie uvedla, že s Čechem už zahájila trestní stíhání. Viní jej z trestného činu závažné trestné činnosti proti obecné bezpečnosti ve dvou odstavcích, a to 3 a 4. Podle odstavce 3 hrozí obviněnému šest měsíců až pět let, pokud způsobil těžkou újmu na zdraví osob nebo újmu na majetku ve velkém rozsahu. Podle odstavce hrozí roční až osmiletý trest, pokud zemře jedna nebo více osob.

Čecha viní také z ohrožení života a majetku nebezpečným činem podle odstavců 1 a 3. V prvním odstavci je trestní sazba šest měsíců až pět let. Odstavec tři doplňuje, že pokud se tak stane z nedbalosti, je trestní sazba až tři roky.

Rodinný známý o neštěstí v Chorvatsku: Hoch přinesl granát z křoví, vybuchl mu v ruce. Podívejte se na čtvrteční reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.