Do přípravy na válku s Ruskem se musíme zapojit všichni, tvrdí vláda

Vláda ve středu schválila novou obrannou strategii, která má Česku pomoci se připravit na vojensko-bezpečnostní výzvy blízké budoucnosti. Navazuje tak na už v červnu schválenou obecnější bezpečnostní strategii. Nepřítele číslo jedna přitom pojmenovává zcela jasně. Je jím Rusko.

"Pravděpodobnost vojenského napadení České republiky nebo některého z jiných států NATO a EU je nejvyšší od konce studené války. Rusko bude dlouhodobě představovat nejzávažnější hrozbu bezpečnosti ČR a jejích spojenců," předpovídá dokument.

"V důsledku rostoucí agresivity Ruska je hlavní úlohou české obranné politiky všestranná příprava na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi," píše se v něm dále s důrazem na důležitost posílení obranného rozpočtu na úrovni minimálně dvou procent HDP.

[chooze:article;value:524038]

Vláda se zároveň zavazuje budovat "dobře vyzbrojené, vybavené, vycvičené a v boji udržitelné ozbrojené síly" a zázemí pro jejich rozvoj skrze zálohy i pro podporu spojenců. Posloužit má hlavně k odrazení nepřítele od jakéhokoliv zvažovaného útoku. "Naše obrana nezačíná na hranicích ČR, ale daleko za nimi. Jejím předpokladem je věrohodná kolektivní obrana členských států NATO," tvrdí vládní představitelé.

Tím to ale nekončí. "Obrana ČR není úkolem pouze ministerstva obrany a armády. Základní podmínkou obranyschopnosti ČR je zapojení všech potřebných orgánů veřejné správy a společnosti jako celku," zdůrazňuje se také v textu.

Vláda chce proto podporovat "rozvoj branně-sportovních a technických dovedností a fyzické kondice občanů, ale také přípravu obyvatelstva na předcházení nebo řešení dopadů mimořádných událostí a krizových situací".

[chooze:article;value:520779]

Jako další hrozby jsou v dokumentu zmiňovány například kybernetické nebo teroristické útoky. Pozor by si pak Česko mělo dávat také na Čínu, která rovněž "působí proti bezpečnostním zájmům ČR a jejích spojenců".

V textu nechybí ani několik zmínek o válce na Ukrajině. "V zájmu bezpečnosti a obrany ČR je, aby byla plně obnovena svrchovanost a teritoriální integrita Ukrajiny. Odolnost států východní Evropy vůči ruskému nepřátelskému působení zásadním způsobem přispívá k bezpečnosti Evropy jako celku," myslí si vládní představitelé.

Na dokumentu se kromě ministerstva obrany pod vedením Jany Černochové (ODS) a dalších vládních resortů měla podílet také širší bezpečnostní komunita, včetně zástupců obranného průmyslu. Stát by se měl základem dalších strategických dokumentů, včetně nové koncepce rozvoje armády, která má vzniknout ještě letos.

Nákup F-35 je největší armádní zakázka v historii ČR. Ameriku ale nelze penalizovat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.