Do školy nemusí děti jen autem. Akce se je snaží motivovat, aby šly pěšky

Do akce Pěšky do školy se zapojila i základní škola, kam chodí Kristýna a Rozárka. Obě proto v úterý poctivě šly do školy po svých. I když musely vstávat o chvíli dřív, výzvu si chválí.

"Pěšky je to někdy aspoň taky dobrá změna," řekla Kristýna. "Já si myslím, že je to dobře, protože tady aspoň před školu nejezdí auta a je to pro děti bezpečnější," poznamenala Rozárka.

Společná cesta jim místo pěti minut autem nebo autobusem trvala dvojnásobně dlouho. Přiznávají, že i když nebydlí tak daleko, moc často do školy pěšky nechodí.

[chooze:article;value:522567]

To se snaží organizátoři akce změnit. "Cílem výzvy Pěšky do školy je dlouhodobá změna pohybových návyků dětí, aby se pravidelně začaly pěšky dopravovat do školy. Také změna dopravní situace v okolí českých škol, která většinou v těch hlavních městech nebývá dobrá," vysvětlila PR manažerka Pěšky městem Michaela Klofcová.

Dopravní situaci před školou dlouhodobě řeší i ředitel Základní školy Jílovská na Praze 4, kam chodí právě i Kristýna s Rozárkou. "Přestože je tady zákaz vjezdu, tak někteří řidiči sem zajíždějí a policie nemá kapacity, aby tady každý den hlídala," upozornil ředitel Petr Hamáček. 

[chooze:article;value:521418]

To byla i motivace, proč se škola do akce zapojila. Na kole, koloběžce, pěšky nebo alespoň městskou hromadnou dopravou tam tento týden jezdí přes 700 dětí.

Do akce Pěšky do školy se zapojilo zhruba 450 škol a více než 100 tisíc dětí. "Letos se nejvíce škol přihlásilo ve Středočeském a Moravskoslezském kraji," sdělila Klofcová.

Organizátoři doufají, že to alespoň některým dětem vydrží až do konce školního roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.