Do Španělska už dorazilo léto. Koupací sezona odstartovala mimořádně brzy

Obyvatelé jižních částí Španělska se v uplynulých dnech mohli začít radovat z letního počasí. Denní teploty se několik dnů v řadě držely na úrovni okolo 26 °C, tedy zhruba 15 stupňů nad dlouhodobým průměrem, upozorňují tvnoviny.sk.

Už v sobotu stovky lidí zaplavily pláž Malagueta u města Málaga. Byli mezi nimi i turisté ze Spojeného království, kteří zažili teplotní šok. Ještě před odletem jim z křídel letadla odklízeli sníh, v cílové destinaci už ale turisté mohli vytáhnout plavky.

[chooze:article;value:493746]

​​V oblasti města Castellón ve valencijském regionu naměřili meteorologové v sobotu v maximech 30,8 stupně Celsia. Poblíž Málagy teploty atakovaly i hranici 31,5 stupně. Největší vlna veder ale zasáhla přímořské městečko Alicante, kde se rtuť teploměru vyšplhala až na 31,8 °C.

Meteorologická služba AEMET zaznamenala na několika místech také tropické noci, které se vyznačují teplotami nad 20 °C.

Ačkoliv teplotní rekordy padaly ve Španělsku ještě i v pondělí, země se aktuálně připravuje na velkou změnu počasí. Mimořádně vysoké teploty na mnoha místech výrazně klesnou a s ochlazením dorazí i silný vítr. Ačkoliv se v průběhu týdne teploty ještě mohou vyšplhat nad obvyklou úroveň, příští pondělí se vrátí pasáty, které způsobí další pokles teplot, informuje portál EuroWeekly News.

Vlna rekordních veder v únoru zasáhla i jih Spojených států. Sever země zase čelil sněhové bouři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.