Do stávky jde polovina členů ČMKOS, řekl Středula. Je to více než 100 tisíc lidí

"Zásadním způsobem se zvětšil počet těch, kdo se přímo zapojí do stávky. Původně avizovány byly čtyři odborové svazy," řekl na úterní tiskové konferenci ČMKOS šéf odborů Josef Středula.

Do stávek se podle něj zapojí odboráři z potravinářského průmyslu, vysokého školství, kultury a ochrany přírody, zdravotnictví a sociální péče, knihoven a také dopravy. "Počet zapojených odborových organizací a počet členů je v tuto chvíli nad 50 procenty členské základny ČMKOS," dodal Středula. Odboráři na pondělí 27. listopadu připravují stávky ve školách a podnicích a také demonstrace po celé České republice.

Středula se také vyjádřil k důchodové reformě: "Nesouhlasíme s takovouto předloženou verzí. Nekonečný věk pro odchod do důchodů je pro nás neakceptovatelný. Mohl by dosáhnou věku přesahujícího 70 let u ročníku 2005. U české populace dochází přibližně po 65. roku věku ke změně zdravotního stavu s negativními dopady. Také nesouhlasíme se snižováním důchodových nároků. Zatřetí, nebyla předložena opět po 32 letech žádná úprava pro ty zaměstnance, kteří pracují v těžkých profesích, přes sliby, které vláda a vlády daly."

[chooze:article;value:530108]

​"Na pracovníky v těžkých profesích rozhodně nezapomínáme, naopak jejich hranici odchodu do důchodu intenzivně řešíme a v kontextu náročných profesí proběhla řada jednání především se zástupci ministerstva zdravotnictví. V nové úpravě, kterou chystáme spolu s MZdr, zvažujeme všechny nároky práce na zdraví. Finální návrh by měl být hotový na přelomu roku," uvedlo MPSV pro TN.cz v reakci na Středula slova při tiskové konferenci.

Úterý je pro vládu klíčový den, co se týče jednání s odboráři. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) si na úterý naplánoval schůzku se zástupci stran vládní koalice ohledně dodatečných prostředků pro rozpočet ministerstva, stejně tak setkání se školskými odbory a jejich šéfem Františkem Dobšíkem.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) letos představil škrty za 30 miliard korun ve školství. Pondělní stávku podpoří také odboráři ze Škoda Auto a Třineckých železáren.

Mapa Učitelské platformy se školami, které se stávky v pondělí 27. listopadu zúčastní stávky:

​Od začátku prosince hrozí stávkami také lékaři. Ty se týkají změn v novele zákoníku práce. Hrozí omezení akutní péče. Se zástupci lékařů se má setkat ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V plánu je také jednání takzvané zdravotnické tripartity, tedy ministerstva zdravotnictví, lékařských odborů a zaměstnavatelů.

"Prezentovali jsme mapu zdravotnických zařízení s výpověďmi nelegální přesčasové práce. Kolegyně a kolegové, děkujeme za vaši podporu, je to jasný signál, že porušování zákonů v českém zdravotnictví musí skončit!" uvedla Sekce mladých lékařů ČLK. Mapu najdete pod tímto odkazem.

[chooze:article;value:530005]

Bek a Válek mají na 16:00 připravenou schůzku s dalšími ministry, se kterými budou situaci ve zdravotnictví a školství projednávat.

Ministerstvo školství v předcházejících dnech vydalo soupis informací pro ředitele škol, jejichž personál se hodlá zapojit do stávky. Dokument uvádí povinnosti stávkových výborů vůči vedení školy i pravidla, podle kterých se stávka vede. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

[chooze:minuta;value:79de1e4c-c1ad-4018-92ee-2e2c4d2f84fd]

​Mluvčí Sekce mladých lékařů České lékařské komory Monika Hilšerová k možnému omezení péče při stávce lékařů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.