Moderní bydlení

Do stolu konečně bouchla i Evropa. Čína bude za pomoc Rusku pykat

I evropským zemím přestává docházet trpělivost s tím, jak Čína pomáhá držet Rusko ekonomicky a technologicky nad vodou. Po Spojených státech se teď do Pekingu podle webu Euronews opřela také Velká Británie.

Britský ministr zahraničí David Lammy si během své první návštěvy Pekingu nebral servítky. Přestože měla jeho cesta směřovat k obnovení vztahů s Čínou, nebál se vytáhnout témata, jako jsou lidská práva nebo válka na Ukrajině.

Vyslovil například obavy britské vlády, že vybavení, které Čína ruskému vojensko-průmyslového komplexu dodává, pomáhá prodlužovat válku na Ukrajině, a doplnil, že tím Peking zhoršuje své vztahy s evropskými zeměmi. Měl také naléhat na čínského ministra zahraničí Wanga I, "aby učinil všechna opatření a zabránil čínským společnostem zásobovat ruskou armádu".

[chooze:article;value:579326]

Toto varování pro Čínu přichází v době, kdy Spojené státy uvalily sankce na dvě čínské společnosti, jež se měly podílet na výrobě útočných dronů pro ruskou armádu. Právě americké sankce mají stále více odrazovat čínské firmy od spolupráce s Ruskem.

"Spojené státy už dříve uvalily sankce na čínské subjekty poskytující ruskému vojensko-průmyslovému komplexu důležité dodávky. V tomto případě šlo ale o první americké sankce uvalené na čínské subjekty přímo vyvíjející a vyrábějící kompletní zbraňové systémy ve spolupráci s ruskými firmami," uvedlo k nim americké ministerstvo financí.

Američané přitom naznačili, že další sankce přijdou. " Budeme pokračovat v narušování sítí, které umožňují Rusku získat a používat tyto pokročilé zbraně," prohlásil náměstek ministra financí Bradley T. Smith. Letos v létě uvalila v souvislosti s válkou na Ukrajině sankce na 19 čínských firem také Evropská unie. Informoval o tom například web France24.

Čína obklíčila Tchaj-wan. Vojenské cvičení odsoudily USA a další státy, říká sinoložka (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.